2024. április 17. - Rudolf

Jön a citromillatú zokni

Portugál kutatóknak köszönhetően hamarosan megvásárolható lesz a citromillatú zokni. Korábban is léteztek illatosított képeslapok, folyóiratok, s immár öt éve folynak kísérletek az aromás textíliák létrehozásával.
2008. július 11. péntek 08:54 - Hírextra
A hosszantartó illatot az anyagba beépített aprócska kapszulák révén biztosítják, amelyek, ha megnyomják, vagy megdörzsölik őket, kiengedik a bennük lévő parfümöt - olvasható az American Chemical Society heti összefoglalójában.

A ruhaneműt azonban eddig nem sikerült illatosítani, mivel a mikrokapszulák alapanyaga a formaldehid, amely közismerten toxikus és rákkeltő vegyület.

Alirio E. Rodrigues, a Portói Egyetem kutatója kollégáival egy olyan technológiát fejlesztett ki, amelynek révén az aprócska kapszulákat poliuretán-karbamidból állíthatták elő. Ez egy környezetbarát vegyület, s a belőle készített kapszulák könnyen beépíthetők a textília szálai közé.

A kapszulákba egy szerves vegyület - limonén, a narancsolaj fő komponense került, amely nagy mennyiségben megtalálható a citrusfélékben.

A citromillatú zokni mellett az új technológia az alsónemű és egyéb ruhadarabok esetében alkalmazható, hogy elfedjék a kellemetlen testszagot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását