2024. április 28. - Valéria

Az arany iránytű eltért

Az arany iránytű (The Golden Compass) című díjnyertes fantasyregény egy időre lekerült az Ontario tartománybeli Halton körzetében lévő könyvtárak polcairól, miután panasz érkezett a szerző ateista nézetei miatt.
2007. november 26. hétfő 08:42 - Hírextra
A Halton körzeti katolikus iskolák tanácsa, amely mintegy 43 alapfokú és középfokú iskolát felügyel, "elővigyázatosságból" a magát ateistának valló Philip Pullman trilógiájának másik két kötetét is beszedette a polcokról.

Az Északi fény című regényt 1995-ben adták ki először, amely a főszereplő igazságmutató, iránytűszerű eszköze miatt Észak-Amerikában a The Golden Compass (Az arany iránytű) címen vált ismertté. A könyvből készült mozifilm Nicole Kidman és Daniel Craig főszereplésével decemberben kerül a mozikba. A bemutató körüli hírverés válthatta ki a vitát a mű körül.

A könyv elleni panasz állítólag a szerző nemzetközi médiában megjelent interjúi miatt indult, amelyekben Pullman ateistának vallotta magát. A hatóságok egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy kinek volt kifogása a könyv ellen, amely 1995-ben Carnegie Medal-díjat nyert, és amelyet egy júniusban tartott nemzetközi internetes szavazás szerint az elmúlt 70 év legjobb gyermeknovellájának választottak.

Pullman His Dark Materials (Az Úr sötét anyagai) című trilógiája már korábban is különböző konzervatív csoportok kereszttüzébe került, akik szerint a sorozat a keresztényégre mér csapást és az ateizmust pártfogolja.

Az Egyesült Államokban a Katolikus Liga a szülőket a film bojkottálására szólította fel; a konzervatív szervezet korábban a 2006-os év egyik legnagyobb sikerének számító Da Vinci-kód című film esetében is hasonlóan járt el.

Az arany iránytű elleni vizsgálat nem jelenti a trilógia betiltását, a könyveket továbbra is ki lehet kölcsönözni, ugyanakkor az eljárás befejezéséig leveszik őket a polcról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását