2024. május 5. - Györgyi

Nem csökkentik a benzinárat

Az Országgyűlés Költségvetési Bizottsága szerdai ülésén elvetette a Fidesz törvénymódosítási javaslatát, amely a benzin jövedéki adójának mérséklésére, valamint az alapvető élelmiszerek és a távhő áfakulcsának 20 százalékról 5 százalékra csökkentésére von
2008. július 10. csütörtök 07:03 - Hírextra
A törvényjavaslatot előterjesztő Varga Mihály szerint a Fidesz javaslata elsősorban azokat a szegényebb rétegeket és a nyugdíjasokat érinthetné kedvezően, akiket a megnövekedett élelmiszerárak és energiaköltségek nehéz helyzetbe hoznak. A Fidesz alelnöke rámutatott arra, hogy az EU 27 tagországa közül 21-ben az élelmiszerekre kedvezményes áfa-kulcsot alkalmaznak.

Varga Mihály most nem számszerűsítette azt a költségvetési összeget (korábban néhány tízmilliárd forintról beszélt), amelyet a kormány bevételi többletként könyvel el az üzemanyagok és az élelmiszerek áremelkedése, illetve az ebből származó többlet áfabevétel nyomán.

Veres János szerint az első négy hónapban 6 milliárd forint költségvetési többletbevétel keletkezett az élelmiszerek, és 2 milliárd az üzemanyagok áfa-többletéből. Ugyanakkor a Fidesz javaslatának törvénybe iktatása esetén összesen 322 milliárd forint esne ki a költségvetésből, amiből az élelmiszer-áfa 261 milliárdot, a távhőáfa 28 milliárdot, a kiesett jövedéki adó 33 milliárdot jelent.

A pénzügyminiszter, aki a javaslat elvetésre szólította fel a bizottság kormánypárti képviselőit, elismételte korábbi hasonlatát: a Fidesz javaslatának megvalósulása egyenlő másfél havi nyugdíjjal, egyéves gyógyszertámogatással és a közel 10 havi családi pótlékkal.

Szijjártó Péter, a Fidesz képviselője 20-30 milliárd forintra tette a költségvetés idei áfa többletbevételét, ezért úgy vélte, hogy ha október 1-jétől alacsonyabb áfa-kulcsok lépnének érvénybe, akkor a benzin jövedéki adóján 9 milliárd forintot, a távhő áfája nyomán 15 milliárd forintot takaríthatna meg a lakosság. A Fidesz képviselője szerint az alacsonyabb élelmiszer áfa-kulcs október-december között 30 milliárd forinttal kisebb költségvetési bevétellel járna, ugyanakkor a gazdaság fehéredése és a többletfogyasztás kompenzálná a kieső bevételt.
A Fidesz javaslatának éves költségvetési hatását kell számszerűsíteni akkor, amikor az idei háromhavi összeget mutatja be az ellenzéki képviselő - figyelmeztetett Tukacs István szocialista képviselő.

Mádi László, a Fidesz képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a költségvetési hatások mellett az élelmiszer- és energiaárak emelkedésének gazdasági, társadalmi hatását is látni kell, ezért van szükség az áfa-kulcs illetve a benzin jövedéki adójának csökkentésére.

A szavazást megelőzően személyeskedéstől sem mentes hangos szóváltás alakult ki Veres János pénzügyminiszter és Varga Mihály, a bizottság elnöke között.

Veres János felháborítónak nevezte Varga Mihály azon állítását, miszerint csak az előrehozott választás állíthatja vissza a külföldi befektetők bizalmát Magyarország iránt, s a bizalomvesztés miatt Magyarország 100 bázisponttal, azaz egy százalékponttal kénytelen többet fizetni a külföldi hitelekért, mint Szlovákia, vagy Csehország.

Ugyancsak felháborítónak minősítette a pénzügyminiszter Varga Mihály megjegyzését, amely szerint Magyarországot az Európai Unió elmarasztalta amiatt, hogy az ország az autópálya beruházások elszámolását az eredményszemléletű költségvetési mérlegen kívül kívánta megoldani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását