2024. április 19. - Emma

Egyházi ingatlanokat rendez az állam

Újabb negyven egykori egyházi ingatlan rendezéséről döntött a kormány szerdán - közölte a kormányszóvivő a kabinet ülése utáni sajtótájékoztatón.
2008. július 9. szerda 20:01 - Hírextra
Budai Bernadett ismertetése szerint a döntés értelmében negyven ingatlan ügye zárul le pénzügyi kártérítéssel, vagy természetbeni átadással, mintegy 2,4 milliárd forint értékben.

Az ingatlanok közül 39 egykor a református egyházé volt, egy pedig az evangélikus egyházé.
Az egyházi ingatlanok rendezéséről 1991-ben született törvény, amely húszéves időtartamot határozott meg a kérdés megoldására, azaz 2011-ig az összes átadásra javasolt ingatlan helyzetét rendeznie kell a kormánynak.

A törvény hatályba lépése óta eddig több mint 2.500 ingatlan rendezéséről döntöttek, ezek összértéke meghaladta a százmilliárd forintot.

Már kevesebb mint kétszáz ingatlan helyzete rendezetlen, köszönhetően annak, hogy 2005-ben a kormány felgyorsította az ingatlanrendezés folyamatát - ismertette Budai Bernadett, hozzátéve, hogy tavaly összesen 61 ilyen ingatlan ügyét rendezte a kabinet 1,8 milliárd forint értékben.
Az ősszel további ingatlanok sorsát a rendezhetik - közölte végül a kormányszóvivő.

Azokért az ingatlanokért jár az örökjáradék, amelyeket nem igényeltek vissza az egyházak, és a becsült érték 5 százalékát folyósítják nekik évről évre, amelyet az infláció mértékéhez igazítanak, azaz folyamatosan növelnek.

Így húsz év alatt megkapják ingatlanuk értékét, ám az összeget a jogszabály értelmében azon túl is éves rendszerességgel folyósítja majd számukra az állam. Tavaly a kormányzat 8,7 milliárd forintot fordított erre a célra.

Amely ingatlanokról nem mondtak le az egyházak örökjáradék fejében, azok esetében konkrét éves ütemterv alapján folyamatosan zajlanak az egyeztetések az átadás határidejéről és módjáról az ingatlanokat használó önkormányzatok és az egyházak között.

Az önkormányzatok ugyancsak kapnak pénzt az államtól kártérítésként, ha az egyházaknak átadják az ingatlanokat. Ennek anyagi fedezetére a kulturális tárca külön kerettel rendelkezik. Ez része volt az állam korábbi ingatlan-kárpótlási kötelezettségvállalásaiból fakadó 8,8 milliárd forintnak 2007-ben. Így összesen - a 8,7 milliárdos örökjáradékot beleszámítva - 17,5 milliárd forintot szánt a kormányzat 2007-ben az ingatlanrendezési programra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását