2024. április 24. - György

Bővítést a Nyugat Balkánról!

Igen a további bővítésre a Nyugat Balkánon! "Az évek folyamán tapasztaltuk, hogy a bővítés az Európai Unió fejlődésének egyik kulcsa." - mondta Dobolyi Alexandra
2008. július 9. szerda 19:47 - Hírextra
"A bővítés lehetőséget biztosított arra, hogy Európa békésen egyesüljön a hidegháború megosztottságát követően - folytatta az Európai Parlament Külügyi Bizottságának szocialista tagja, 2008. július 9-én az EP strasbourgi plenáris vitáján a bővítési stratégiával kapcsolatban.

Hozzászólását a képviselő asszony a következőképpen folytatta: "A bővítési folyamat az Európai Unió fejlődésének szerves részét képezte az elmúlt ötven év során. Az Európai Unió a hat alapító tagról mára 27 tagúra bővült, és több mint 450 millió polgár érdekét képviseli. Az Európai Unió stabilabb, biztonságosabb és nagyobb hangsúllyal szól bele a nemzetközi kérdésekbe, mint bármikor valaha."

Dobolyi elmondta: "Egyet kell értenünk avval, hogy Európa fejlődése a bővítéssel karöltve valósult meg. De manapság mindenképpen fel kell tennünk egy kérdést. Mi a társadalom jelenlegi hozzáállása a bővítéshez? Észre kell vegyük, hogy mély választóvonal van a közvélemény és a politikai szereplők között arról, hogy milyen hatása is van a bővítésnek. A közvélemény hozzáállása a további bővítéshez nem lelkes, ez nagyban magyarázható azzal, hogy a témára általában a bővítéssel nem összefüggő kérdések befolyással vannak, illetve az információ hiánya a bővítéssel kapcsolatban sem elhanyagolható.

Dobolyi Alexandra megjegyezte: "Éveken keresztül az európai politikusokat két táborra lehetett osztani, akik a mélyítés, és akik a további bővítés mellet törtek lándzsát. Ez egy klasszikus vita. De hiszek abban, hogy az integráció mélyítése és a további bővítés a Nyugat Balkán felé nem ellentmondása egymásnak".

"Ha egy pillantást vetünk a Nyugat Balkánra, annak ellenére, hogy jelenleg békés képet fest, arra a következtetésre kell, hogy jussunk, a térség helyzete instabil. Egyike vagyok azoknak, akik meg vannak győződbe arról, hogy az európai uniós tagsági perspektíva nélkülözhetetlen az újabb politikai reformok és demokratikus folyamatok továbbvitelében."

Állásfoglalását Dobolyi a következő képen zárta:
"Ha a tagsági perspektíva kérdése lekerül a politika napirendjéről, tartani kell attól, hogy a Nyugat Balkán visszacsúszhat az instabilitásba. A bővítési folyamat figyelemre méltó reformokat ért el az érintett országok körében, és bizonyította hatékonyságát, erejét. A bővítés, mint az Európai Unió külpolitikai eszköze, fontos az alapvető értékek előmozdításában és Európa egyesítésében, egyúttal Európa polgárai élvezhetik a békét, a stabilitást és a jólétet, ami a bővítésnek köszönhető."

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását