2024. május 12. - Pongrác

Tanszéke lehet a nem konvencionális orvoslásnak

Elsőként hozhat létre Magyarországon nem konvencionális orvoslással foglalkozó egyetemi tanszéket a Pécsi Tudományegyetem (PTE) novembertől - közölte Huszár András, a PTE-n belül a tanszéknek helyet biztosító igazságügyi orvostani intézet igazgatója újság
2008. október 13. hétfő 22:15 - Hírextra
A javaslat már élvezi az orvosi kari és az igazgatói tanács támogatását, s ha jövő heti ülésén a szenátus is jóváhagyja azt, a tanszék november elsején már megkezdheti munkáját Hegyi Gabriella belgyógyász, foglalkozási-egészségügyi szakorvos vezetésével.

Huszár András elmondta: az úgynevezett "komplementer medicina", azaz kiegészítő orvoslás intézeti tanszék feladata, hogy az Európai Unió keretprogramja szellemében kidolgozza az MTA által tudományosan megalapozottnak nyilvánított hagyományos kínai orvoslás, a neurálterápia és a természetgyógyászat manuálterápiás részének egységes szakmai irányelveit.

Hozzátette, cél az is, hogy biztosítsák e nem konvencionális orvoslás protokolljait, szakmai felügyeletét, minőségi kontrollját, továbbá a fejlesztési és monitoring tevékenységet, graduális és posztgraduális tananyagok kidolgozását, tanfolyamok, továbbképzések szervezését. Később vizsgálnák a kínai és egyéb gyógymódokat is, beleértve a különböző gyógynövények hatóanyagainak azonosítását. Az oktató- és kutatómunkában kínai orvosok is részt vesznek.

Az intézetigazgató magyarázata szerint a tanszék felállítását indokolja, hogy a komplementer medicinát gyakorló szakemberek száma folyamatosan nő, a természetes gyógymódokat egyre nagyobb mértékben igénylő laikus lakosság azonban nem tud különbséget tenni a minősített egészségügyi szolgáltatás, és a sarlatánság, kuruzslás, vagy csak csalás kategóriába tartozó tevékenységek között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását