2024. április 29. - Péter

40 éve oszlott fel a Yardbirds

Negyven évvel ezelőtt a legendás Yardbirds feloszlásával véget ért a korai brit rock, rhythm and blues egyik fontos szakasza. A zenekar az úgynevezett brit hullám meghatározó csapata volt a Rolling Stones, az Animals, a Kinks, a Spencer Davis, a Pretty Th
2008. július 9. szerda 10:31 - Hírextra
Jim McCarty dobos, Paul Samwell-Smith basszusgitáros, Chris Dreja, Anthony Top Topham és Keith Relf énekes-szájharmonikás 1963 tavaszán alakította a zenekart. Topham helyére hamar a 18 éves Eric Clapton került, aki kevesebb mint két évig maradt az egyre népszerűbb banda tagja.

Az együttes repertoárja jelentős részben az amerikai blues alapszámaira épült. Kitűnően dolgozták fel a Smokestack Lightnin, a Louise, az I,m a Man, a Good Morning Little Schoolgirl, a Boom, Boom című klasszikus bluesokat. Kísérték Sonny Boy Williamson énekest és szájharmonikást angliai fellépésén.

Mintegy két év után született a védjegyüknek számító For Your Love, amely új stílusuk előfutára volt, s ebben Clapton már nem akart részt venni. Helyére Jeff Beck érkezett, s rockosabb lett a hangzás.

A blues azonban nem tűnt el mindenestől, a The Train Kept-A-Rollin, a The Nazz Are Blue, a Shapes of Thing a régi időket idézte, s megtartottak több számot a bluesos korszakból. Született egy, az eddigiektől eltérő stílusú, a gregorián dallamvilágot idéző gyönyörű slágerük, a Still I,m Sad.

Jimmy Page 1966-ban érkezett, eleinte Paul Samwell-Smith helyett basszusgitározott. Ezt a csapatot lehetett látni a Nagyítás című Antonioni-filmben, de ezen kívül kevés közös felvételük maradt fenn. Amikor 1966 végén Beck távozott (egyesek szerint kirúgták), Jimmy Page lehetett a Yardbirds utolsó szólógitárosa. Page nemcsak gitározott, hanem hegedűn is játszott.

Gitárjátéka markánsan eltért elődeinek "modorától". Sikeres album nem született Page irányítása alatt, de ehhez a formációhoz kötődött a Dazed and Confused (I,m Confused) című dal, amely az I,m a Man 12 perces változatával együtt az együttes 1971-ben kiadott, az első Led Zeppelin-album megjelenése után piacra került Live Yardbirds - Featuring Jimmy Page albumán hallható.

A Yardbirds őstagjai közül Keith Relf és McCarty a Renaissaince tagja lett. Relf később a Medicine Head és az Armageddon együttesben folytatta, 1976-ban halálos áramütés érte.

Paul Samwell-Smith producerként dolgozott, Dreja fotózásból élt, ő készítette az első Led Zeppelin-album hátoldali fotóját.

A Yardbirds 1992-ben a rock and roll halhatatlanja lett. Chris Dreja és Jim McCarty végül a jeles eseményt felhasználva új tagokkal életre hívta Yardbirdst. Turnéztak, lemezt jelentettek meg az új tagokkal. Öt évvel ezelőtt megjelent a Birdland című album a legkedveltebb dalokkal, átdolgozva. Többször felléptek Magyarországon, legutóbb a tavalyi Gastroblues fesztiválon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását