2024. április 25. - Márk

Magyar film lett a legjobb a filmszemlén

A Kalandorok című magyar filmet ítélték a legjobbnak a színészi alakítás kategóriában a VII. Erdélyi Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF), amelynek fődíját egy mexikói dokumentumfilm hódította el.
2008. június 9. hétfő 13:32 - Hírextra
A hétfői romániai média jelentése szerint a TIFF 10 ezer euróval járó fődíját, a Transilvania Trófeát először a fesztivál történetében egy dokumentumfilm készítője vehette át. A zsűri tagjainak tetszését ugyanis leginkább a mexikói Yulene Olaizola A Shakespeare és a Victor Hugo utca kereszteződése (Intimidades de Shakespeare y Victor Hugo) című alkotása nyerte el.
    A fesztivál versenykategóriájában részt vett Paczolay Béla Kalandorok című filmje is, amely elnyerte a legjobb színészi alakítás díjat. A fesztivál zsűrije a produkció három főszereplőjének, Haumann Péternek, Rudolf Péternek és Schruff Milánnak megosztva ítélte oda a díjat.
    A Románia legrangosabb filmfesztiváljának számító TIFF gálaestjén Catherine Deneuve francia színésznő életműdíjat vehetett át a szervezőktől.
    A tizenkét versenyfilm közül a közönség kedvencének a Samuel Benchetrit rendezte Mindig gengszter szerettem volna lenni (J’ai toujours revé d’etre un gangster) című francia film bizonyult.
    Legjobb rendezőként a Dániából érkező Omar Shargawit tüntették ki, aki a Jamil, menj békével (Ma salama Jamil) című alkotásával versenyzett a fesztiválon. A zsűri különdíját szintén egy mexikói, Fernando Eimbcke kapta, aki A Tahoe-tó (Lake Tahoe)című alkotásával vívta ki a zsűri tetszését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását