2024. április 25. - Márk

Törvényjavaslatok a szigetlakóktól

Játékos tudásfelmérő tesztekkel, beszélgetésekkel, mesékbe oltott bírósági tárgyalásokkal, adott esetben jogi tanácsadással is várja az érdeklődőket a Civil Szigetre kitelepült Fővárosi Bíróság és az Országgyűlés.
2008. augusztus 13. szerda 16:35 - Hírextra
A Fővárosi Bíróság 2001 óta képviselteti magát a Sziget fesztiválon, sátrukban lelkes fiatal bírósági fogalmazók, titkárok várják a betérőket.

Albrecht Krisztián, a sátor vezetője az MTI-nek beszámolt arról, hogy néha komoly kérdésekkel, peres ügyekkel is megkeresik őket, amelyekre - lehetőség szerint - megpróbálnak válaszolni, de jogi képviseletet nem vállalnak.

Náluk az is kiderül, hogy Csipkerózsika meséje alapján milyen paragrafusok alkalmazhatók a büntető törvénykönyvből. A mesében a királyfi csókjával ébreszti fel a hosszú álomba merült Csipkerózsikát. A vád a királyfi ellen szemérem elleni erőszak, mert kihasználta a főszereplő védekezésre képtelen állapotát, hiszen tudta nélkül megcsókolta.

A Szigeten a házasságkötő sátorban kötött frigy után a Fővárosi Bíróság sátrában akár el is lehet válni. Ehhez szigeti kérelem, szigetgyűrű és házasságlevél bemutatása szükséges, valamint illeték, amely ebben az esetben egy söröskupak. A bontóper során döntés születik a közös sátorhelyről és a közös sör megosztásáról.

A Országgyűlés kupolatermét imitáló sátorban a parlament működéséről, a bizottsági munkáról, a törvényjavaslatok beterjesztéséről kaphatnak tájékoztatást az érdeklődők.

Rostási-Szabó Zsuzsanna, az Országgyűlés Civil Irodájának vezetője az MTI-nek elmondta, sokan keresik fel a sátrat, és volt olyan eset is, hogy konkrét törvényjavaslatokkal érkeztek a fiatalok. Ezeket szívesen fogadják, és ha kellőképpen kidolgozottak, akkor eljuttatják a szakbizottsághoz is. Egy-két témát kiemelve elmondta, hogy érkezett javaslat a női kvótával, az eutanáziával vagy a drogokkal kapcsolatban.

Céljuk, hogy általános, közérthető formában ismertessék az Országgyűlés működését, de nem csak az ott zajló munkára, hanem a Parlament épületének bemutatására is figyelmet fordítanak.
A két sátor munkatársai beszámoltak arról, hogy naponta két-háromszázan látogatnak el hozzájuk.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását