2024. május 7. - Gizella

38 pályamű érkezett

Összesen 38 pályamű érkezett a Reneszánsz Év keretében meghirdetett Új Magyar Zenei Fórum 2009 (UMZF 2009) zeneszerzőversenyre. A kamarazenei kategóriában 14, míg a nagyzenekariban 24 zeneművet neveztek, és összesen 5 pályázat érkezett a határon túlról -
2008. július 9. szerda 15:34 - Hírextra
A nyertes kompozíciók kiválasztása két fordulóban történik. Az elődöntő két zsűrije kategóriánként 4 művet juttat a döntőbe. A kamaradarabok bírálói: Gémesi Géza zeneszerző, Pilz János hegedűművész és Serei Zsolt zeneszerző.

A nagyzenekari kategória zsűrijének tagja Kovács László karmester, Tihanyi László zeneszerző és Vidovszky László zeneszerző. Az elődöntő eredményhirdetése október 15-én várható.

A verseny kezdeményezőinek - a Művészetek Palotájának, a Budapest Music Center Zenei Információs Központnak, az UMZE Kamaraegyüttesnek és a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekarnak - elsődleges célja, hogy ösztönözzék és támogassák új magyar zenedarabok megalkotását.

A pályázat nyitott volt minden olyan, magát magyarnak valló zeneszerző számára, aki még nem töltötte be 40. életévét. A beérkezett 38 pályamű mind megfelelt a kiírás követelményeinek.

A zeneszerzőverseny nagyzenekari kategóriájának első díja egymillió forint, a második helyezett 750 ezer, a harmadik pedig félmillió forintot kap.

A kamarazenei kategória győztesét félmillió, második helyezettjét 375 ezer, harmadik díjazottját pedig negyedmillió forinttal jutalmazzák.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Zeneszerzők Egyesülete és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola is felajánlott egy-egy különdíjat.

A döntőbe jutott zenedarabokat mindkét kategóriában a főzsűri - Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Hamar Zsolt zeneszerző, karmester, Jeney Zoltán zeneszerző, Soproni József zeneszerző (Artisjus), Rácz Zoltán ütőhangszeres művész, karmester - bírálja el. A döntős kompozíciókat 2009 elején kétnapos gálakoncert keretében mutatják be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását