2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Fölösleges volt a viadukt

Megalapozatlannak tartja a Kőröshegyi völgyhíd megépítésére vonatkozó döntést az Állami Számvevőszék. Elkészült az euróra való nemzeti átállási terv első változata. Ausztriában széteshet a kormányzó néppárti-szociáldemokrata nagykoalíció.
2008. július 8. kedd 07:24 - Hírextra
Megalapozatlannak tartja a Kőröshegyi völgyhíd megépítésére vonatkozó döntést az Állami Számvevőszék. A szervezet a tavaly befejezett autópálya-ellenőrzésekről készített összefoglalójában a többi között azt írja: a beruházások műszaki, gazdaságossági, természetvédelmi és településrendezési megalapozottsága sem igazolt, és az autópályákra költségbecslés sem készült. A számvevőszék emlékeztet arra, hogy a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztéséről szóló törvény alapján 2003 és 2007 között 687 kilométer gyorsforgalmi útszakasz épült volna meg; ebből összesen 413 kilométert helyeztek forgalomba. A 2007-re tervezett átadások kivétel nélkül elmaradtak, a tavaly átadott sztrádáknak a törvény szerint már 2006-ban el kellett volna készülniük. Az Állami Számvevőszék a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztéséről szóló törvény módosítását javasolja, emellett azt, hogy a kormány követelje meg az építéseket felügyelő minisztertől a költségkalkulációk és a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítését.

Elkészült az euróra való nemzeti átállási terv első változata - jelentette be a pénzügyminiszter. Veres János, aki egyben a nemzeti eurokoordinációs bizottság elnöke, elmondta: bár a monetáris csatlakozásnak nincs még határideje, jövőre, ha a konvergenciaprogram alakulása megengedi, akkor Magyarország kezdeményezheti a belépést az euróbevezetés feltételének tekintett ERM-II árfolyamrendszerbe. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank vezetője, a bizottság társelnöke egyetértett azzal, hogy 2009-ben érdemes megfontolni, mikor vezesse be Magyarország az európai fizetőeszközt. --Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője közben úgy nyilatkozott: pártja szomorúnak tartja, hogy még mindig nincs határideje az euró magyarországi bevezetésének.

Az eladó szerint megszűnt a Richterrel tavaly ősszel kötött, a lengyel Polpharma adásvételéről szóló szerződés. Ezt a magyar gyógyszergyártó cég jelentette be a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A Richter közölte: így valószínűleg nem valósul meg a Polpharma megvásárlása. Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline elemzője az InfoRádióban emlékeztetett: a Richter novemberben kötött szerződést a Genefarral a Polpharma 99,65 százalékának megszerzéséről. A lengyel versenyhivatal a napokban hozzájárult a tranzakcióhoz, de a Richter még aznap azt az értesítést kapta a Genefartól, hogy az eladó álláspontja szerint a szerződés megszűnt. A szakember azt mondta: a Richter valószínűleg pert indít az ügyben a szerződésben kikötött 40 millió dollár kötbér miatt.

Ukrajna nyitott a kárpátaljai magyar iskolák kétnyelvű oktatása kérdéseinek megoldására. Ezt Viktor Juscsenko ukrán elnök mondta, miután megbeszélést folytatott Sólyom László köztársasági elnökkel. Az államfők arról állapodtak meg, hogy a két ország oktatási minisztériumai közös cselekvési tervet dolgoznak ki az ügyben.

A magyar-azeri gazdasági kapcsolatok további dinamikus fejlesztését szorgalmazta Bakuban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő a magyar-azeri üzletember-fórum megnyitóján egyebek mellett azt mondta: Azerbajdzsán kiemelkedő szerepet játszhat az unió energiapolitikájában. Gyurcsány Ferenc - a Nabucco gázvezetékre utalva - hangsúlyozta: Európa érdekelt abban, hogy minél előbb konkrét és tartós megoldások szülessenek energiaellátásának biztosítására.

Ausztriában széteshet a kormányzó néppárti-szociáldemokrata nagykoalíció; a bécsi parlament akár már ezen a héten dönthet önmaga feloszlatásáról. Az előre hozott választásokról először Wilhelm Molterer, a konzervatív Osztrák Néppárt elnöke beszélt, aki a folytonos viszálykodást okolta a nagykoalíció kudarcáért. A néppártiak korábban a koalíció közös politikai irányvonalával történő szakításnak értékelték a kancellárnak azt a döntését, hogy a jövőben népszavazásra bocsát minden fontos uniós szerződést. Alfred Gusenbauer kancellár később közölte, hogy pártja kész az előre hozott választásokra. Egyúttal jelezte, hogy nem ő fogja vezetni a voksoláson a szociáldemokraták listáját, és nem ő lesz pártjának kancellárjelöltje.

Libanoni tájékoztatás szerint Izrael és a Hezbollah aláírta az ENSZ közvetítésével tető alá hozott fogolycsere-megállapodást. Egy neve elhallgatását kérő libanoni forrás közölte: az egyezmény végrehajtásának időpontját még a héten kijelölik. Az Ehud Olmert izraeli kormányfő és Haszan Naszrallah sejk, a libanoni síita fegyveres szervezet vezetője által aláírt egyezmény értelmében a zsidó állam szabadon bocsát öt bebörtönzött libanonit, a Hezbollah pedig elenged két foglyul ejtett izraeli katonát.
Forrás: InfóRádió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását