2024. május 4. - Mónika, Flórián

Csúszik a metrókocsik szállítása

Demszky Gábor kérésére, további egyeztetések után, két hét múlva foglalkozik ismét a Főpolgármesteri Kabinet a 2-es és a 4-es metróvonalra vásárolt járművek szállításával, a várható fél év körüli csúszással, illetve az ezzel összefüggő kötbérezési problém
2008. július 8. kedd 14:25 - Hírextra
Nyáry Krisztián elmondta, hogy a kabinet kedden áttekintette az ez ügyben készült vezetői összefoglalót. E szerint a 2-es metrónál más megoldás lehet a jó, mint a 4-esnél. Így elképzelhető, hogy az egyik esetében módosítják a szállítási szerződést, a másiknál pedig nem - tette hozzá.

Az igazgató tájékoztatása szerint a kabinet ülésén elhangzott: az egyértelműnek tűnik, hogy az Alstom cég késik a szerelvények szállításával.

Tény az is, hogy jelentős megrendeléseket kapott a cég szerte a világból, s ezek jóval nagyobb volumenűek Budapest megrendelésénél. Így például 500 körüli metrószerelvényt kell szállítaniuk Kínába az olimpia kezdetéig.

Logikailag elképzelhető, hogy emiatt hátrább sorolták a budapesti megrendelést - fűzte hozzá.
A kabinet elé került beszámoló rögzíti, hogy a 2006 májusában kötött szerződés szerint az összesen 65 milliárd forintért vásárolt 37 metrószerelvényből a 2-es metróra szánt 22 járművet ez év májusától kezdték volna leszállítani egy éven át.

A 4-es metró járművei ez novemberétől jövő év szeptemberéig érkeztek volna. Az Altsom még tavaly júliusban jelezte, hogy az előzetes típusengedély késedelmes beszerzése miatt hónapokat csúszik a szállítás.

A BKV emiatt mintegy 13 millió euró kötbért igényelt az Alstomtól. Az Alstom vitatva a kötbér jogosságát egyidejűleg kezdeményezte projektjének csaknem egy évvel való meghosszabbítását, amiért közel 15 millió eurós többletköltségigényt jelentett be.

A szerelvények szállításának csúszása befolyásolja a Siemens-szel a vonatbefolyásoló rendszerek telepítésére kötött szerződések határidős teljesítését.

Emiatt a BKV-nak késedelmi kötbért kellene fizetnie, amelynek összege a 2-es metró esetében minimum 975 ezer euró. A BKV szerint a tárgyalások olyan stádiumba érkeztek, hogy döntést kellene hozni a szerződések módosításáról, s ezt javasolták a városvezetésnek is.

A BKV által benyújtott döntési alternatívák részletesen taglalják azokat az előnyöket és hátrányokat, amelyek abból következnének, ha nem módosítanák, illetve ha módosítanák a szerződéseket.

A kabinet előterjesztése kitér arra is, hogy a metrószerelvények árának a felét két részletben, a másodikat idén már kifizették a gyártó konzorciumnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását