2024. május 3. - Tímea, Irma

Egészségügy a társadalomért

Az egészségügynek a jövőben is szolidaritási alapon kell működnie az egészségügyi reformról szóló szerdai, budapesti tanácskozás előadói szerint.Egy lehetséges irány az egészségbiztosításban címmel a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és
2008. június 18. szerda 16:04 - Hírextra
A szakszervezetek arra törekednek, hogy az egész magyar társadalom érdekét szolgálja az egészségügyi ellátórendszer átalakítása - hangsúlyozta bevezetőjében Varga László, a SZEF elnöke.
Gaál Péter, a Semmelweis Egyetem menedzserképző központjának munkatársa azt mondta: a finanszírozói oldalon meg kell őrizni az egységes társadalmi egészségbiztosítási rendszert, mivel ennek feldarabolása többe kerülne, mint amennyi hasznot remélni lehet tőle. Hozzátette, hogy a rendszer mindenképpen átalakításra szorul. Véleménye szerint a szolgáltatói, ellátói oldalon nem kell kizárni, hogy megjelenjen a magántőke, megtörténjen a privatizáció, de ezt csak meghatározott, szabályozott keretek között szabad megtenni.

Gilly Gyula, a Korányi András Alapítvány szakértője azt hangsúlyozta, hogy a társadalombiztosítási rendszer működtetését és átalakítását ki kell vonni a pártpolitikai csatározásokból, mert ez az egész társadalmat érintő kérdés.

Rámutatott arra, hogy az egészségügyi szolgáltatások nagy részét, mintegy 60-65 százalékát már ma is privát alvállalkozók adják. Ez egyben azt is jelenti, hogy az állami finanszírozások nagy része a magánvállalkozásokhoz kerül - tette hozzá a szakértő. Véleménye szerint ezen nem kell változtatni, csak a "játékszabályokat", a szabályozást kell pontosan, a betegek érdekében kidolgozni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását