2023. december 3. - Ferenc, Olívia

Szakértők meghallgatása

Szakértőket hallgatott meg a Szegedi Városi Bíróság hétfőn abban a perben, melyben csődbűntettel vádolják a korábban mezőgazdasági termékek kereskedelmivel foglalkozó Primafruit (Magyarország) Kft. volt vezetőit.
2008. július 7. hétfő 14:38 - Hírextra
A vád szerint az angol tulajdonú Primafruit (Magyarország) Kft. irányítói ésszerűtlen döntéseket hoztak, a cég számára kedvezőtlen szerződéseket kötöttek.

A vállalkozás gyümölcsöket és zöldségeket vásárolt föl többek között dél-alföldi termelőktől és értékesített elsősorban áruházláncoknak.

A Primafruit (Magyarország) Kft., melynek felszámolását jogerősen 2001. december 6-án rendelte el a bíróság, elvesztette 420 millió forintnyi saját tőkéjét, valamint 680 millió forintnyi kintlévőséget - a tulajdonosok biztosította hitelt, valamint szállítói tartozást - halmozott föl.

A tárgyaláson meghallgatott szakértők szerint a vállalkozás lényegében már 2001 nyarán fizetésképtelenné vált, tulajdonosai törzstőke-emeléssel, kölcsönnyújtással igyekeztek a cég anyagi helyzetét stabilizálni.

A vállalkozás ekkor annak ellenére kölcsönt nyújtott egy partnerének, hogy a likviditási problémákkal küzdő cégnek már lejárt szállítói tartozásai voltak.

A szakértők ehhez hasonlóan ésszerűtlen döntésnek tartják, hogy a cég ügyvezetője - az ezt lehetővé tévő felhatalmazás nélkül - egyik vevőjüknek elengedte mintegy 17 millió forintnyi tartozását.

A védők szerint bár előfordult, hogy számvitelileg egyes történéseket nem megfelelően rögzítettek, a vádlottak az adott gazdasági helyzetnek és a jogszabályoknak megfelelően jártak el.

A 2007 decemberében kezdődött perben - amennyiben az ügyészség, a védők és a vádlottak nem kezdeményeznek újabb bizonyítási eljárást - a héten elsőfokú ítélet várható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását