2024. május 2. - Zsigmond

Nyilatkozatháború a BKV-kémkedés ügyében

A Nemzetbiztonsági Hivatal is vizsgálja a Budapesti Közlekedési Zrt. informatikai rendszerére telepített kémprogramok ügyét; a közlekedési vállalat szerdán ismeretlen tettes ellen tett feljelentést; az MSZP szerint a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesü
2008. május 29. csütörtök 07:20 - Hírextra
A BKV közleménye szerint a cég felügyelőbizottságának egyik tagjához, Vitézy Dávidhoz került, később általa továbbküldött, és vélhetően manipulált e-mailek miatt a cégnél fokozott biztonsági intézkedéseket vezetett be. A Népszabadság szerdai számában megjelentek szerint öt kémprogramot telepítettek ismeretlenek a BKV informatikai rendszerére, ezzel a behatolók a cég számítógépes hálózatának minden eleméhez hozzáfértek. A kémkedésre a közlekedési cégnél elrendelt vizsgálat nyomán derült fény.

Az illetéktelen behatolók a BKV informatikai hálózatába férkőzve nemcsak a cég szerverén futó levelezéshez és a belső kommunikációhoz férhettek hozzá, hanem akár a forgalomirányítási rendszerhez is. Ennek akár nemzetbiztonsági kockázata is lehet, hiszen a NATO-tagállamokban a közösségi közlekedési vállalatok fokozott védelmet élveznek - írta a lap.

Nyakó István, az MSZP szóvivője sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője múlt heti tájékoztatóján magáncímről küldött e-mailt mutatott be, amellyel "azt igyekezett alátámasztani, hogy a BKV és a fővárosi közlekedésért felelős főpolgármester-helyettes egymással levelezik". A pártszóvivő szerint Tarlós István lépése balul sült el, mert kiderült: a levelet Vitézy Dávid, a VEKE szóvivője, egyúttal a BKV felügyelőbizottságának Fidesz által delegált tagja küldte számukra. Kitért arra az esetre, amikor a Fidesz kampányközpontjából faxolták el a lejárató kampányt folytató Magyar Vizsla című kiadványt. Nyakó István ebből azt a következtetést vonta le, hogy a VEKE ugyanúgy "álcivil", mint a Magyar Vizsla volt.

Vitézy Dávid, a VEKE szóvívője azt mondta: nem a BKV számítógépes rendszerében talált kémprogramok miatt szivárgott ki a cég vezérigazgató-helyettese és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes sajtóreferense közötti levelezés; az e-mailek az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt.-vel kapcsolatos anyagok között voltak, amelyeket nemrégiben kapott meg a közlekedési vállalat felügyelőbizottsága (fb).

Az fb tagja elmondta: két külön ügyről van szó, amelyet az érintettek megpróbálnak összemosni. Az fb nemrégiben egy adathordozón (DVD) megkapta a BKV-tól az AAM tanácsadó céggel kapcsolatos szerződéseket, amelyek átvizsgálására maga Demszky Gábor kérte fel a bizottságot.
A szerződések és a tanácsadó cég teljesítési igazolásai között találták meg Regőczi Miklós és Horváth Éva levelezését, amelyek egy részében az van - Vitézy szerint - hogy "hogyan kéne Nemes Gábort és engem lejáratni illetve, hogy hogyan kéne a Fideszre rátolni az egész BKV-sztrájkot".
A Fidesz fővárosi frakcióvezetője, Tarlós István helyesli, hogy a BKV vezetése a rendőrséghez fordult az ügyben. Az MTI-nek elmondta, hogy korábban hozzájuk a BKV-tól kerültek ki olyan anyagok, amelyeknek az eredete őt nem érdekli, mivel közügyeket tartalmaznak. Enyhén szólva nagyon furcsa cselekményeknek a gyanúját vetik fel az ezekben az anyagokban megtalálható információk - tette hozzá.

A BKV "kémprogramja" téma volt a kormányszóvivői tájékoztatón is. Daróczi Dávid kormányszóvivő kérdésre válaszolva közölte: a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) is vizsgálja a BKV informatikai rendszerére telepített kémprogramok ügyét. Az NBH mindent vizsgál, ami szükséges, így azt is, hackertámadás érte-e BKV szerverét, és mit kell tenni ahhoz, hogy ez a jövőben ne történjen meg.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: a rendőrség három napon belül eldönti, hogy indítanak-e nyomozást az ügyben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását