2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kutyasors

Gyakorlatilag működésképtelenné vált a Lelenc Kutyamentő Egyesület, pedig hatvan kutyáról kell gondoskodnia. Újabb bajbajutott négylábút beláthatatlan ideig nem is tud fogadni.
2008. július 7. hétfő 12:17 - Hírextra
"Nem kaptuk és nem is kapjuk meg a működési költségünk fedezetét, az állampolgárok adójának egy százalékos felajánlásából összegyűlt 15 millió forintot" - mondta Tenner Anna, a Lelenc Kutyamentő Egyesület vezetője.

Az állatmentő szervezet kálváriája tavaly kezdődött, amikor az APEH visszautasította az egyesületnek felajánlott egy százalékból összegyűlt összeg kiutalását azzal, hogy a Lelenc Kutyamentő Egyesület nem igazolta a jogosultságát.

(Ugyanis a bíróság azon végzése, amely az egyesület nyilvántartásba vételét rendeli el, 2005. január 3-án emelkedett jogerőre. Az APEH ezt a dátumot vette figyelembe és nem azt a közokiratnak minősülő, bíróság által kibocsátott nyilvántartásba vételi kivonatot, amely azt igazolta, hogy a bíróság az egyesületet 2004. december 8-án vette nyilvántartásba.)

A Pest Megyei Bíróság 2007. december 20-án kelt végzésében az egyesület javára döntött, ám az APEH fellebbezett. A Fővárosi Ítélőtábla végzésében - amelyet idén júniusban kapott meg az egyesület - az elsőfokú bírósági döntést megváltoztatta, így az ítélet szerint az egyesület nem jogosult az összegre.

"Ennek ellenére meg kell oldanunk a meglévő hatvan kutya oltásait, kezelését, a szukák ivartalanítását és elő kell teremtenünk az ebek lakhatásának, etetésének fedezetét. Kizárólag adományokra számíthatunk, a legkisebb összegnek is örülünk" - fogalmazott Tenner Anna.

Az adóhatóság budapesti ügyfélszolgálatának munkatársai három hónap alatt 661 500 forintot gyűjtöttek össze, amelyet májusban adtak át a Lelenc Kutyamentő Egyesületnek ezzel is bizonyítva, bár a jog kötelezi őket, emberileg mélyen együtt éreznek az állatvédő szervezettel.
Az összeg az egyesület egy hónapos kiadásait fedezte.

Jelenleg az is nagy segítség lenne, ha a hatvan kutyából minél több örökbefogadóra találna. Az ebek fotója és egyéb információ róluk a www.lelenc.hu honlapon érhető el. "Ez nem azt jelenti, hogy mindenáron meg akarunk szabadulni a kutyáktól, továbbra is jó helyet, szerető gazdit keresünk számukra" - tette hozzá a Lelenc Kutyamentő Egyesület vezetője.

Újabb kutyát ellátni, befogadni egyáltalán nem tud az egyesület. "Ezt különösen azért rossz kijelenteni, mert nyáron mindig teltház van az Illatos úton" - mondta Tenner Anna.

A Lelenc Kutyamentő Egyesület kutyáinak 90 százaléka a Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi Telepéről, közismertebb nevén az Illatos útról származik. Az egyesület azért mentette ki innen a beteg, gazdátlan ebeket, mert a telep nem menhely: az állatokat a befogástól számított 14 napon belül csak az eb eredeti gazdájának adhatják ki.

Ha két héten belül nem jelentkezik a gazdi, és örökbefogadó sem akad, az állatot - helyhiány miatt - elaltathatják.

Lehetetlen helyzete ellenére az állatvédő szervezet továbbra is küzd. "Nem adjuk fel, a kutyáknak szükségük van a segítségre, ezért kérünk mindenkit, aki tud segítsen adománnyal, ideiglenes befogadók felkutatásával, gazdikereső kutyáink hirdetésével, támogatók felkutatásával" - tette hozzá Tenner Anna.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását