2024. április 28. - Valéria

Külön nyomozócsoport kutat

Tizenöt tagú külön nyomozócsoportot állított fel a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), hogy felkutassa a hétvégi melegfelvonuláson történt erőszakos cselekmények elkövetőit - közölte a rendőrség hétfőn.
2008. július 7. hétfő 18:17 - Hírextra
A szombati melegfelvonulásról 57 embert állítottak elő, akik kövekkel, petárdákkal, tojásokkal és Molotov-koktélokkal dobálták meg a felvonulókat és a rendőröket.

A nyomozócsoport feladata, hogy fotók, videofelvételek alapján azonosítsa azokat az embereket, akik rendőrökre és a felvonulókra támadtak.

A rendőrség honlapján három férfi fotóját tette közzé, és a 06-80-555-111 Telefontanú” zöld számán, vagy a 107, 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén várja azok jelentkezését, akik felismerik az arcukat sállal eltakaró férfiakat, egyikük egy kiszakított közlekedési táblát, másikuk egy palackot tart a kezében.

A szombati Meleg Méltóság Menete az Erzsébet térről indult az Andrássy úton a Városliget felé. Ugyanebben az időben indult meg az ellentüntetők menete is az 56-osok teréről az Erzsébet tér felé; mindkét felvonulást rendőrök biztosították.

A melegek menetét az Andrássy út teljes hosszában gyalázták és dobálták az út mindkét oldaláról. Az első erős támadás a Liszt Ferenc térnél, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 rendezvényének helyszínén érte a felvonulókat. A térnél a tüntetők megpróbálták megbontani a kordont, rátámadtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak.

A Liszt Ferenc térinél is nagyobb összecsapás helyszíne volt a Hősök tere, ahol csuklyás, maszkos tüntetők támadtak a rendőrökre. A kordonokat ledöntötték, a rendőröket megdobálták. A rendőrség vízágyúkat és könnygázt vetett be, a tömeget a Városliget, valamint a Dózsa György úton a Keleti pályaudvar, illetve a Váci út felé szorították ki.

A melegfelvonulás után ellentüntetők megtámadták azt a rendőrautót, amelyben Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselő és a másságát nyíltan vállaló Szetey Gábor volt államtitkár próbálta elhagyni a teret.

Kő találta el Léderer Andrást, az SZDSZ Új Generáció elnökét, megütötték Horn Gábor szabad demokrata ügyvivőt, és megverték Orosz Józsefet, a Klubrádió riporterét. Az összecsapásokban 12 rendőr megsérült.

A rendőrök szombaton egy Andrássy úti lakásból hat férfit állítottak elő, miután ismeretlen összetételű vegyi anyagokat, valamint ismeretlen anyagot tartalmazó üvegeket, palackokat, fecskendőket, állati ürüléket és 182, folyadékkal töltött tojást találtak, amelyekkel a felvonulás résztvevőit akarták megdobálni. A rendőrség átadta a szakértőnek a vegyi anyagokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását