2024. május 2. - Zsigmond

Borsos ár egy hagyatékért

450 ezer fontért, azaz több mint 132 millió forintért árverezték el az angol uralkodócsaláddal kapcsolatos csaknem 700 tárgyat, amelyeket egy komornyik gyűjtött össze félévszázados szolgálata során.
2008. július 7. hétfő 13:34 - Hírextra
William Tallon 1951-ben, 15 éves korában szegődött a királyi család szolgálatába, s az ötvenegy év alatt a Windsorok bizalmasává vált. Különösen kedvelte Erzsébet anyakirályné, a "Queen Mum", akinek 2002-ben bekövetkezett halála után vonult vissza a komornyik.

Tallon, aki egész szolgálata alatt, állhatatosan hű maradt munkaadóihoz, s soha nem árult el egyetlen, a tudomására jutott bizalmas információt sem, megőrzött minden emléket - üdvözlőlapokat, apró ajándékokat, feljegyzéseket. Gyűjteményét tavaly novemberben bekövetkezett halála után bocsátották árverésre.

Az aukcióra az Essex-grófságbeli Colchesterben került sor a hétvégén, s tíz és fél óráig tartott. A helyszínen mintegy négyszázan licitáltak, s további ezer személy telefonon és a világhálón keresztül tette meg tétjét.

Az egykori komornyik hagyatéka iránt a világ minden tájáról érdeklődtek, a legtöbb gyűjtő Kanadából és az Egyesült Államokból jelentkezett. A szervezők 250 ezer font (több mint 73 millió forint) bevételt reméltek, ám végül 450 ezer font (132 millió forint) lett a végösszeg.

Mindössze 300 fontot (88 ezer forintot) remélték az anyakirályné egyik levélkéjéért, amelyben piknikre készülődve utasításokkal látja el a komornyikot, hogy az "minden eshetőségre felkészülve" csomagoljon be két kis üveg Dubonnet-t (francia vörösborlapú aperitifet) és gint. Az üzenet végül 16 ezer fontért, 4,7 millió forintért cserélt gazdát.

Ötezer fontot (csaknem 1,5 millió forintot) fizettek Diana hercegnő 1982. június 28-i keltezésű leveléért, amelyet idősebbik fia, Vilmos születése után írt a komornyiknak, és amelyben a kis trónörökös erős tüdejét emeli ki.

A Queen Mum üdvözlőkártyáiért egyenként 60 fontért (17 600 forintért) fizettek. A legdrágábban Erzsébet királyné miniatűr portréja kelt el, amelyet Sir James Gunn (1893-1964) brit festőművész 1945-ben festett - az alkotást 30 ezer fontért (8,8 millió forintért) adták el.
William Tallon végrendeletének kedvezményezettjét két hét múlva nevezik meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását