2024. április 29. - Péter

Csala Zsusza 75 éves

Július 9-én lesz hetvenöt éves Csala Zsuzsa Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész. Az újpesti lány tervei között nem szerepelt a színi pálya, építésznek vagy kertészmérnöknek készült.
2008. július 7. hétfő 13:37 - Hírextra
Másodikos gimnazistaként az iskolai amatőr színjátszó csoport előadásán figyelt fel rá Pártos Géza, a Madách Színház akkori főrendezője, ő biztatta, hogy jelentkezzen a Színház-és Filmművészeti Főiskolára.

A tizenhat éves Csala Zsuzsa megfogadta a tanácsot, és az eredmény őt magát is meglepte: azonnal felvették. Az, hogy még az érettségije sem volt meg, azokban az években senkit sem zavart, számos főiskolai hallgató volt hozzá hasonló helyzetben. Két évig úgy érezte, övé a világ, aztán a harmadik évben eltanácsolták a főiskoláról. Se diploma, se érettségi: öngyilkossági gondolatok foglalkoztatták, aztán mégis megoldódott a helyzete.

1954-ben leszerződött az Állami Déryné Színházhoz, egy év múlva az Egri Gárdonyi Géza Színházhoz. 1960-tól kezdve negyven évig volt a budapesti Vidám Színpad tagja. A színház arculatváltása után a régi társulatot szélnek eresztették, akad aki azóta is munkanélküli, Csala Zsuzsát jelenleg a Budaörsi Játékszínhez köti a szerződése.

Kiváló komika, aki derűs kedéllyel, remek temperamentummal, sajátos, egyéni ízekkel oldja meg a feladatait, legyen szó kabaréfiguráról vagy vígjátékról. Több száz színpadi és televíziós szerepet játszott el, filmen a Noszty-fiú esete Tóth Marival (1960), Nem szoktam hazudni (1966), És akkor a pasas (1966) című alkotásokban láthatta a közönség.

Ő volt Ursula, Bubó doktor asszisztensnőjének hangja a Kérem a következőt című, nagy sikerű rajzfilmsorozatban. A kabarészínészeknek még ahhoz a dinasztiájához tartozott, akik egy-egy Szilveszter-éjjelen tizenhat-tizennyolc helyen is felléptek, azaz hakniztak.

 Ezeknek az időknek azonban vége van, a mostani szilveszterek másról, másokról szólnak. Az épp munkanélküli Csala Zsuzsa 2003 utolsó napjának éjjelén sorra járta az aluljárókat, és kétdecis minipezsgőket osztott szét a hajléktalanok közt, akikről úgy érezte, sorstársai.

 Ebben az évben úgy döntött, mivel sok a szabadideje, polgárőrnek áll. Hetente háromszor látja el ezt a feladatot, társaival együtt gépkocsi-tolvajokat üldöz, és nagyon büszke arra, hogy rövid idő alatt csaknem száz lopott autót találtak meg. Művészi munkáját 1974-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el, az érdemes művészi címet 1986-ban kapta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását