2024. május 10. - Ármin, Pálma

Hidroökológiai tájékoztató rendszer a Fertőn

Hidroökológiai tájékoztató rendszert alakított ki a Fertő-tó mentén nyolcmillió forintért az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Az összeg 95 százalékát az Európai Unió Interreg pályázatán nyerték, az intézmény 5 százalékos önrésszel
2008. március 27. csütörtök 18:18 - Hírextra
A szakember elmondta: a projekt keretében a Fertő-tó múltját, jelenét, élővilágát, természeti értékeit bemutató honlapot szerkesztettek az osztrák és a magyar partner, az illmitzi biológiai kutatóállomás, illetve a Fertő-Hanság és Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság szakmai támogatásával. Az internetes oldal informálja a tó környezetében élőket és a Fertő vidékét felkereső turistákat a tóra vonatkozó meteorológiai adatokról, köztük a vízhőmérsékletről, a légnyomásról, a levegő hőmérsékletéről, a vízállásról és a széladatokról. Ez utóbbiak a vitorlások és a szörfösök számára kiemelt fontosságúak - mondta.

A honlap kétnyelvű, a magyar nyelvű információkat német nyelvű összefoglaló egészíti ki. Úgy fejlesztették ki az internetes oldalt, hogy a Fertő-parti települések saját honlapjai közvetlenül elérhetőek onnan. Ennek jelentős marketing értéke van a községek számára.

A projekt másik elemeként a Fertő-menti települések számára magyar nyelvű tájékoztató táblákat készíttettek ugyancsak német nyelvű összefoglalóval. A településen megforduló vendégek ezek segítségével informálódhatnak az adott község nevezetességeiről, vízrajzi és természetvédelmi értékeiről. A táblák időjárásállóak, így szabad térre is kihelyezhetők.

A kivitelezőt közbeszerzés alapján választotta ki az igazgatóság, noha kis projektről lévén szó, ez nem lett volna előírás.

A honlap csütörtöktől elérhető a www.ferto-neusiedlersee.hu címen.

A Fertő-tó a kontinentális síkvidéki sós tavak legnyugatibb, közel 20 ezer éves képviselője. Határvíz, az osztrák-magyar közös nemzeti park része. 315 négyzetkilométeres területének 56 százalékát nádas borítja. A 75 négyzetkilométernyi magyar tórészen a nádasok aránya ennél is nagyobb, 84 százalék. A tó vízgyűjtője kicsi, korábban többször ki is száradt, a XIX. században két alkalommal.

A Fertő-tó 1977 óta természetvédelmi oltalom alatt áll, a Fertő-táj pedig 2001 óta a világörökség része.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását