2024. április 30. - Katalin, Kitti

Elkészült Magyarország névjegye

Megszületett az a kiadvány, ami ma a legaktuálisabb képet nyújtja Magyarországról. Az Akadémia kiadásában megjelent Hungary in Maps minden bizonnyal az év egyik leghasznosabb könyve.
2009. november 18. szerda 15:46 - Pénzes Dávid
A Magyar Tudományos Akadémián szerdán mutatták be azt a rendkívül igényes és körültekintő kiadványt, amely Magyarországot hivatott bemutatni a külföld számára. A Hungary in Maps (Magyarország térképeken) elnevezésű, angol nyelvű tudástár megjelentetését anyagilag az Akadémia és a Paksi Atomerőmű támogatta.

A 35 szerző illetve 53 térképszerkesztő, felöleli a Magyar földrajztudomány színe javát. Az alkotók 211 oldalon foglalják össze mindazt, amit a külföldi politikai-gazdasági elit számára fontosnak tartottak elmondani hazánkról.

Hiánypótló


A kötet Atlasznak azért nem nevezhető, mert sok benne a szöveg, viszont könyvnek sem, mert dugig van tömve térképekkel (összesen 172 darab térkép és ábra). Emiatt könnyen emészthető és látványos, miközben kiegészítő szövegei tudományosan megalapozottak. A célja éppen az, hogy a földrajztudomány segítségével rajzolódjon ki a mai Magyarország képe azok számára, akik érdeklődnek országunk iránt.



A könyvben természetesen megtalálhatóak olyan alapadatok, mint pl. a GDP - ám nem pusztán számként, hanem olyan összefüggésbe helyezve (Európa térképére vetítve), ami jól mutatja be, mit jelentett a rendszerváltás óta eltelt két évtized Európa más részeinek illetve Magyarországnak, gazdasági fejlettség szempontjából.

Természetföldrajz

Előfutár
A könyv az MTA Földrajztudományi Kutatóintézet irányításával készülő Magyarország nemzeti atlasza új, harmadik kiadásának angol nyelvű előfutára. A kiadvány a harmadik a sorban. Az első a Délkelet-Európa térképekben, a második Ukrajna térképekben volt. Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára méltatásában rámutatott, hogy a kötet, amely az MTA Földrajztudományi Kutatóintézete által megjelentetett atlaszsorozat legutóbbi darabja, a rendszerváltás 20., a NATO-csatlakozás 10., illetve az EU-tagság 5. évfordulója tiszteletére jelenik meg.
Az ország környezetvédelmi állapotáról fontos térképek és adatok találhatók a könyvben. A politikai döntéshozók átlapozva ezeket, könnyen megtudhatják például, hogy hol a legnagyobb a baj, hol érdemes beavatkozni. De az is fellelhető, hogy miként alakul területenként a pollenkoncentráció.

A földrengések gyakorisága vagy az ország alatt húzódó geológiai törésvonalak abban nyújthatnak segítséget, hogy bizonyos kényesebb ipartelepeket hova érdemes telepíteni, és hova semmiképp.

A klímaváltozás is könnyen végigkísérhető az atlasz segítségével. Az ország középhőmérsékletének száz év alatt lejátszódott növekedési üteme, vagy csapadék csökkenése területegységekre bontva, jól mutatja azt a tendenciát, amire fel kell készülnie a jövő gazdaságának (és törvényhozásának), ha lépést akar tartani az éghajlat határozott megváltozásával.

Társadalom földrajz


Megtalálható benne olyan, a mai közéletet is rendkívül érzékenyen érintő kérdés, mint a roma lakosság elterjedése az ország különböző részein. De a kistérségekre levetített élveszületések és halálozások száma is beszédes adat, olyan, ami például egy oktatáspolitikus számára elengedhetetlen ismeret.

Jól sikerült összefoglaló készült az ország ezer éves történelméről is - térképekben és szövegben egyaránt. Ez főként azon nyugat-európai politikusoknak illetve értelmiségieknek ajánlott, akik nem értik mi a probléma Szlovákia és Magyarország között, akik nem tudják, miért harcol egy maroknyi magyar kisebbség az autonómiáért Erdélyben, akinek el kell magyarázni miért veszélyes Kárpátalján, ha nem jutnak anyanyelvi könyvhöz a magyar diákok.

Gazdaságföldrajz

Nagy értéke a könyvnek, hogy a gazdasági adatokat nem csupán számokban adja meg, de plasztikusan megmutatja a területi különbségeket is, sokszor kistérségi szintig lebontva. A kevésbé szakértő pártpolitikusoknak lehet nagy segítségére, mikor eldöntik hova irányítsák a mezőgazdasági vagy ipari fejlesztési pénzeket. A külföldi befektetőknek szintén hasznos alapokat ad.

Az energiarendszerek bemutatása a Nabucco és a Déli Áramlat tervezése miatt izgalmas. Az energiáról szóló fejezet egésze különösen ajánlott minden magyar honatya számára, főként abban az összefüggésben, hogy Orbán Viktor a napokban jelentette ki, húsz év alatt el kell érnünk az energiafüggetlenségünket.

A rádió és televízió ellátottság, a mobiltelefon szolgáltatók, a külföldi utazások, az ország légikapcsolatai, a bankfiókok számának alakulása régiókként, s még megannyi ábra, térkép, táblázat teszi a kiadványt Magyarország legaktuálisabb országismertetőjévé.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását