2024. május 2. - Zsigmond

A szerelem démon

Szerelemről és más démonokról címmel mutatják be Eötvös Péter Kossuth-díjas magyar zeneszerző operáját augusztus 10-én és még hét előadáson az angliai Glyndebourne Fesztiválon. Eötvös Péter még nem hallott róla, hogy a Nobel-díjas író is eljönne a premier
2008. július 7. hétfő 09:22 - Hírextra
Eötvös Péter az MTI kérdésére elmondta, hogy eddigi öt egész estés operája kivétel nélkül egy-egy operaház megrendelésére készült, s így figyelembe kellett vennie az adott operaház lehetőségeit és kulturális környezetét.

A zeneszerző elárulta, hogy feleségével általában több tucat könyvet olvasnak el, amíg kialakul a megfelelő operatéma. A glyndebourne-i megrendelést 2004-ben kapta. Gabriel García Márquez fantáziadús szerelmi története alkalmasnak tűnt a megzenésítésre, és az opera igazgatóságának is tetszett a téma.

Az operának természetesen használ, ha a szöveg drámai, többszörösen összetett tragédia. Márquez története több szálon fut. "Ebből az operám számára két drámai vonulatot tartottam meg: a +fehér+ és a +fekete+ kultúrák konfliktusát, és a helyzetből adódóan lehetetlen szerelem tragikumát" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy amikor olvasta a szöveget, belül hallotta-e már a zenét vagy az olvasás után érlelte az élményt és úgy írta a partitúrát, Eötvös Péter azt válaszolta, hogy a zene "sűrített" hangzása rögtön a könyv olvasása közben megjelenik a belső hallásban. "Ha ez nincs így, akkor abból nem tudok operát komponálni" - jegyezte meg. A partitúra írását 2006 karácsonyán kezdte el Josefa áriájával és kisebb korrektúrát még most szombat reggel is csinált.

Márquez történetéből Hamvai Kornél írt angol nyelvű librettót. A Szerelemről és más démonokról című operában négy nyelvet használnak: angol, joruba, spanyol és latin nyelvet.

Az opera szereplőinek válogatását egy szakember végzi. Eötvös Péter megadta a hangfajokat és a karaktereket, a szakember pedig különböző ajánlatokat tett. Végül is az opera szólistái Trinidad és Tobagóból, Angliából, az Egyesült Államokból és Svédországból érkeznek.

A glyndebourne-i világpremiert Silviu Purcarete, Európa egyik legkeresettebb színházrendezője állítja színpadra, s ezt az előadást átveszi a vilniusi opera is. Ott novemberben lesz a bemutató litván énekesekkel. 2009 januárjában a chemnitzi Operaház állítja színre saját produkcióban és érdeklődik az opera után a Budapesti Tavaszi Fesztivál is, de dátum még nincs - közölte Eötvös Péter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását