2023. május 30. - Janka, Zsanett

Az AIDS-esek is szívrohamban halnak meg

A rettegett, halálos betegségként megismert AIDS ma gyógyszerekkel eredményesen kezelhető, de ezek a készítmények jelentősen fokozzák a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A HIV-fertőzést és a szívbetegséget kezelő szakorvosok a kérdés megbeszélés
2008. július 6. vasárnap 07:24 - Hírextra
"Ezek a HIV-pozitív betegek, szerencsére, a mai gyógyszerekkel idős korukig élnek" - mondta a konferencia elnöke, Steven Grinspoon. "A gyorsan, föltartóztathatatlanul halálhoz vezető kórképből idült betegség lett". A HIV-vírus elleni készítmények viszont növelik a kóros koleszterinszint esélyét, növelhetik a tüdőkeringésben a vérnyomást és szívburok-betegségekhez vezethetnek.

A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy az AIDS-rendeléseken dolgozó orvosok általában nem foglalkoznak a kóros szívgyógyászati eltérésekkel és ennek súlyos, hosszútávú következményei lehetnek. Feltétlenül szükség lenne az AIDS miatt betegeiket rendszeresen ellenőrző orvosok és a szívgyógyászok szervezett együttműködésére.

A statisztikák szerint a HIV-pozitív személyek infarktusveszélyeztetettsége átlag 70-80 százalékkal magasabb, mint az ugyanolyan korú embereké, akiknek nincs ilyen fertőzése. Az is kitűnt, hogy az AIDS miatt kezeltek szív- és érrendszeri betegségekre vonatkozó, általános kockázata jelentősen nagyobb, mint a többieké.

Az AIDS-rendelésre járók fele - az amerikai átlaghoz képest igen sok személy - erős dohányos. Egy tavaly közölt tanulmány szerint a HIV-pozitív betegek sokkal több telített zsírt fogyasztanak, mint az amerikai felnőttek általában. Ez is hozzájárult a magasabb koleszterinszinthez, amit ellenőrzésük során az orvosok tapasztaltak.

Az egészségtelen, ésszerű korlátozásokkal sem törődő életvitel a HIV-pozitív emberek körében abból az időszakból származik, amikor az AIDS-diagnózis egyenlő volt a gyors halálos ítélettel - hangsúlyozták a szakemberek. Most viszont minden betegnél egyénileg mérlegelni kell a koszorúérbetegség kockázati tényezőit.

A jelenleg alkalmazott vírusellenes gyógyszerek folyamatos szedése csökkenti a "hasznos" HDL-koleszterin szintjét és emeli a triglicerid mennyiségét a vérben. A konferencia résztvevői hangsúlyozták, hogy ezek a készítmények valószínűleg fokozzák a cukorbetegség megjelenésének esélyét, a hasi elhízást és bizonyos vesebetegségek kockázatát is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását