2024. május 3. - Tímea, Irma

Kevés a tanár

A brit középiskolák negyedében nincs fizikatanár: hiányuk fenyegeti e tárgy jövőbeli oktatását - derült ki egy közelmúltban végzett felmérésből.
2008. július 5. szombat 19:58 - Hírextra
A jelentést összeállító Alan Smithers professzor, a Centre for Education and Employment Research (CEER/Oktatási és alkalmazási kutatóközpont) igazgatója, valamint Pamela Robinson, a CEER munkatársa szerint a fizikatanárok hiánya súlyosbodik a jövőben. Jelenleg ugyanis 26 százalékkal több fizikatanár hagyja el a pályát vagy vonul nyugdíjba, mintsem alkalmazásba lép - olvasható a BBC hírei között.

A vizsgálat szerint a hiány nem egyformán sújtja az iskolákat: egyrészt jelentős regionális különbségek figyelhetők meg, másrészt függ az oktatási intézmény típusától is. London belvárosában az iskolák úgynevezett általános tudományokat oktató pedagógusokat preferálnak, ennek következtében a középiskolák felében hiányzik a fizikatanár. Yorkshire-ban viszont csupán a középfokú oktatási intézmények 10 százalékában nincs fizikatanár.

A jelek szerint a fizikatanárok az oktatási intézmények némely típusában, így a gimnáziumokban, az egyházi iskolákban, a lányiskolákban "koncentrálódnak".

A jelentős készítői érvekkel támasztják alá, hogy a fizikaoktatás hanyatlását az általános tudományos kurzusok preferálása okozta. Arra szólítanak fel, hogy a fizika önálló "identitását" védve kell támogatni a tantárgyat.

A brit kormány támogatja a természettudományos tárgyak, így a fizika és a kémia oktatásának javítását. Ennek jegyében célul tűzte ki, hogy 2014-re a természettudományokra szakosodott pedagógusok negyede fizikatanári képesítéssel rendelkezzen.

Az angol iskolai képzési és fejlesztési ügynökség szóvivője szerint tavaly, s az azt megelőző évben csaknem harmadával több fizikatanárt toboroztak. A természettudományos tárgyakat oktató tanárok összlétszáma első ízben tavaly érte el a háromezer főt.

"Hétmillió fontot (2,085 milliárd forintot) fordítunk átképző tanfolyamokra a megfelelő képesítéssel rendelkező pedagógusok számára, akik fizikára szakosodhatnak. Ennek révén évente 150 új fizikatanár kerülhet az iskolákba" - mondta.

A Gyermek-, iskola és családügyi minisztérium szóvivője szerint a következő három évben a tárca 140 millió fontot (41,7 milliárd forintot) költ fizika- és kémiatanárok verbuválására és a pedagógusi pályán való tartására, valamint a természettudományok népszerűsítésére a fiatalok körében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását