2024. április 25. - Márk

Demszky és a Jobbik szócsatája

Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere szombaton nyilatkozatban állt ki a nemi identitásukat vállaló meleg felvonulók mellett, míg a Jobbik Magyarországért Mozgalom a melegfelvonulás kitiltását követelte Budapestről.
2008. július 5. szombat 13:55 - Hírextra
"Főpolgármesterként úgy érzem, hogy a város lakóinak nevében kötelességem kiállni mindazokért, akiket hitük, származásuk vagy nemi orientációjuk miatt üldöztetés ér Budapesten" - írja közleményében Demszky Gábor.

A főpolgármester jelezte, hogy elfoglaltsága miatt nem tud személyesen jelen lenni a szombat délutánra meghirdetett Meleg Méltóság Napi felvonuláson.

Demszky Gábor úgy fogalmaz: "mindannyian a megfélemlített kisebbséghez tartozunk, ha engedjük, hogy a gyűlölet és a kirekesztés alapján tegyenek különbségeket köztünk, békés budapestiek között."

A főpolgármester elszomorítónak tartja, hogy az árpádsávos zászlók alatt ellendemonstrációt szervező szélsőségesek a saját állításuk szerint a "normalitás" védelmében cselekszenek. Véleménye szerint éppen az, amit ők tesznek, áll távol mindentől, amit a világ demokratikus országaiban normálisnak tartanak.

A közleményben emlékeztet arra, hogy az elmúlt napokban a budapesti meleg közösség tagjait szervezett atrocitások érték, ismert szórakozóhelyükre Molotov-koktélt dobtak. Demszky Gábor az ilyen cselekedeteket gyáva viselkedésnek nevezi, és véleménye szerint az igazi bátorságról éppen azok tesznek tanúbizonyságot, akik a fenyegetések ellenére is ki mernek állni a jogaikért.

A Jobbik szombati közleménye szerint a meleg felvonulók deviáns nézeteik mellett demonstrálnak és "agresszív magatartásukkal az egészséges társadalom normái szerint élőket kívánják sokkolni, megzavarva őket nyugalmukban." A szervezet szerint "a szexuális aberrációknak, az öncélú magamutogatásnak, a tömeges közszeméremsértésnek soha, sehol nincs helye."

A Jobbik azt üzeni utcára készülőknek: "most még visszafordulhatnak, még mielőtt az ébredő és szerveződő társadalmi ellenállás falaiba ütköznek!"

A Szivárvány Misszió Alapítvány által szervezett melegfelvonulás az Erzsébet térről indul szombat délután az Andrássy úton keresztül az ´56-osok terére. A demonstrációval egy időben, ugyanezen az útvonalon, csak ellentétes irányban egy másik felvonulás is lesz, amelyet egy magánszemély jelentett be. A Regnum Marianum emlékműtől indulók az Andrássy út szervizútján haladnak majd.

A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 a Liszt Ferenc téren, vagyis az Andrássy út mellett demonstrál a két felvonulással egy időben. Este pedig a melegekkel azonos útvonalat járnak be a Rendszerváltó Fórum rendezvényének résztvevői.

Az internetes publikációk szerint szélsőséges szervezetek a melegrendezvény megzavarására készülnek, például tojásdobálásra.

A rendőrség tájékoztatása szerint a hatóság felkészült az események biztosítására, és mindent elkövet annak érdekében, hogy az események nagyobb atrocitásoktól mentesen, békésen teljenek, a biztonsági kockázatot pedig a minimálisra csökkentse.

Az Andrássy út teljes hosszában már szombaton reggel fémkordonok zárták el az úttestet a járdáktól illetve a szervizutaktól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását