2024. április 28. - Valéria

Veres szerint a Fidesz populista

A Fidesz javaslata az adócsökkentésre populista és nem reális - jelentette ki sajtótájékoztatóján a pénzügyminiszter. Veres János hozzátette: várja az ellenzéki párt javaslatának részletesebb indoklását arról, hogyan gondolják az adócsökkentés ellentétele
2008. július 4. péntek 11:02 - Hírextra
Az év első 4 hónapjában az üzemanyagok áremelkedése miatt csökkent a lakosság fogyasztása, és így összességében mindössze 2 milliárd forint többletbevétele keletkezett a költségvetésnek- jelentette be a pénzügyminiszter.

Veres János arra a szerdai Fidesz javaslatra reagált, amely szerint az üzemanyagok áremelkedése okozta többlet adóbevételből csökkenteni kellene az üzemanyagok jövedéki adóját, és az alapvető élelmiszerek áfáját.

Veres János hangsúlyozta: a jövedéki adó szintje 6 éve változatlan, utoljára a Fidesz kormány emelte annak mértékét 2002 elején. Az uniós jogszabályok szerint pedig csak az a tagállam csökkenthet az adó mértékén, amely 2003 januárja óta emelte a jövedéki adó szintjét.

Hozzátette: az unió vezetői által elfogadott adózási elképzelések szerint a tagállamok adózási eszközökkel nem avatkozhatnak be az egyes tagországok inflációs folyamataiba, az árak alakulásába.

A kormány nyitott, de...

A pénzügyminiszter kiemelte: a kormány nyitott minden olyan javaslatra, amely az adórendszer átalakítását célozza, de ha valaki ilyen kezdeményezést tesz, akkor annak az uniós szabályozást is figyelembe kell vennie. Éppen ezért Veres János szerint a Fidesz javaslata jól hangzik ugyan, de nem reális.

A pénzügyminisztérium számításai szerint az ellenzéki párt által szorgalmazott adócsökkentés költségvetési hatása 322 milliárd forint. Összehasonlításként Veres János elmondta: az éves költségvetésből ehhez hasonló összeget, 315 milliárd forintot tesz ki a nyugdíjak másfél havi összege, 313 milliárd forintot az egy éves gyógyszertámogatás és 370 milliárd forintot az éves családi pótlék.

Veres János szerint el lehet dönteni, ezek közül melyiket szüntesse meg a kormány, de mint fogalmazott, várja a Fidesz javaslatának részletesebb kidolgozását arról, honnan várják az adócsökkentéshez a fedezetet.
Forrás: InfoRádió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását