2024. május 7. - Gizella

Duna House: a hitelközvetítők csak erősítik a versenyt

A Duna House úgy véli, azzal hogy a végtörlesztés folyamatából kizárták a banki hitelközvetítőket, nem erősödik a banki verseny, ami az ügyfél számára alacsonyabb kamatokat és az új forint hitel igénylése esetén alacsonyabb egyszeri költségeket eredményezhetne.
2011. október 6. csütörtök 11:05 - HírExtra
Az ingatlanközvetítéssel és hitelközvetítéssel foglalkozó Duna House csütörtöki közleménye szerint a hitelközvetítők segítenének abban is, hogy az ügyfelek jobban eligazodjanak a bankok ajánlatai között.

A banki hitelkínálatban ugyanis 2-3 százaléknyi különbségek vannak az árazást tekintve és ez a különbség nem egy egyszeri kiadás a hitelt felvevő számára. Vagyis ha átlagban 20 évre vesznek fel hitelt az adósok és ez a 2-3 százalékos eltérés minden évben realizálódik, akkor a 20 év alatt a kifizetett kamatot tekintve már 35-40 százalékos különbség is lehet két pénzintézet eltérő hitelkonstrukciója között.

A közlemény szerint a jogalkotó szándéka érthető, szerette volna a végtörleszteni vágyó adósokat megkímélni a felesleges költségektől. Az elmúlt napok eseményei azonban a Duna House szerint abba az irányba mutatnak, hogy épp ezzel ellentétes hatást sikerült elérni.

A közlemény idézi az otthonvédelemmel összefüggő törvénymódosítás ide vonatkozó bekezdését, miszerint: "A végtörlesztés egészben vagy részben történő teljesítése érdekében nyújtott kölcsönre vonatkozó pénzügyi szolgáltatás közvetítéséért a közvetítő díjazást nem jogosult érvényesíteni megbízójával szemben". Az indoklás szerint "a módosító javaslat (...) ki kívánja zárni a végtörlesztések finanszírozására nyújtandó hitelek körében az indokolatlan közvetítői közreműködést, amely a végtörlesztésben érdekelt hitelfelvevők szempontjából tényleges előnyt nem, de többletköltséget eredményezne".

A Duna House közölte, hogy a közvetítőnél és bankfióki igénylés esetén is ugyanannyiba kerül a hitel, tehát, ha a bank nem fizet jutalékot, az a pénz a banknál marad.

A közlemény szerint a pénzügyi kultúrát tekintve fejlett nyugati országokban jelentős, 50-60 százalékos a közvetítők részesedése a banki hitelpiacon. Ha ugyanis a bank nem közvetítővel működik együtt, akkor nagyon sokat kell költeni például média kampányra, aminek költségét beépíti a termék árába.

A Duna House közleménye szerint a bankok számára a közvetítői együttműködés a leghatékonyabb és a legolcsóbb marketing eszköz is egyben, ráadásul csak a sikeresen megvalósult ügyletek után fizet.

A Corvinus Egyetemen tartott előadásában Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgatója a devizaadósságok felhalmozódásáról szólva a legbosszantóbbnak mondta, hogy az adósok nagy részét a hitelközvetítők beszélték rá a devizahitelre. "A hitelközvetítők a szegénység vámszedői" - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását