2024. április 20. - Tivadar

Új, halálos vírus a Nílus mentén

Az akár halált is okozó nyugat-nílusi vírus új törzse gyorsan terjed szerte az Egyesült Államokban már a koranyárban is, és további támadása várható a forró hetekben. A vírus mintegy 175 ezer embert fertőzött meg az elmúlt évben.
2008. július 4. péntek 13:11 - Hírextra
A szúnyogok által terjesztett vírus 35 ezer lázas esetet és 117 halálozást okozott, valamint 1227 embernél olyan súlyos megbetegedést, mint az agyvelőgyulladás és az agyhártyagyulladás - olvasható a CDC 2007-es évről szóló jelentésében.

Egy másik kutatócsoport bejelentése szerint a vírus újonnan megjelent törzse nagyon jól alkalmazkodik a hőséghez, ami azt jelenti, hogy Észak-Amerikában még több gondot okozhat.

A nyugat-nílusi vírus egy különösen forró nyáron, 1999-ben került be az Egyesült Államokba és okozott haláleseteket New Yorkban. Lyle Petersen, a CDC munkatársa elmondta, hogy míg Európában, Afrikában és Nyugat-Ázsiában a vírus az általa okozott járványok kitörése után évekig "eltűnik", nem tér vissza, addig az Egyesült Államokban más mintát követ, 2002-től minden egyes évben járványt okoz. A szakértők a forró nyarakban vélik megtalálni ennek okát.

Az új vírustörzset 2002-ben észlelték először - írja Marm Kilpatrick, a University of California kutatója a Public Library of Science (PLoS) nyílt internetes tudományos oldalon. Az új vírustörzs melegben gyorsabban szaporodik a szúnyogok testében, így minél melegebb van, annál gyorsabban terjed a fertőzés. Az 1999-ben megjelent vírusváltozatot már nem is találják a kutatók. A forróbbá váló nyarak északabbra tolják és egyre gyakoribbá teszik a fertőzések megjelenését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását