2024. május 2. - Zsigmond

Romák és nem Romák közös úton

Az emberi teljesítmény mutatja meg, Magyarországnak mekkora plusz értéket ad a roma kultúra és annak jeles képviselői, és bizonyítja, hogy romáknak és nem romáknak közös úton kell haladniuk – mondta Kiss Péter kancelláriaminiszter pénteken Budapeste
2008. július 4. péntek 15:37 - Hírextra
A vezető szocialista politikus az Országos Cigány Önkormányzat fővárosi székházának aulájában Balogh Béla aranysarkantyús cigánytáncos szobrának avatásán mondott beszédében úgy fogalmazott: minden korban és pillanatban van egy belső iránytű, amely magyaroknak és romáknak közös kapaszkodót kell hogy adjon az aktuális félelmekkel szemben.

A kancelláriaminiszter hozzátette: a magyar kormány szándéka, hogy a magyarok és romák közös útja az emberi teljesítmény legyen. Nem tűrhetünk semmiféle megfélemlítést, Prikezsia Gárdát” – jelentette ki Kiss Péter, hozzátéve, az egyéni emberi teljesítmények mutatják meg a világ számára, hogy mennyi színt, értéket közvetít Magyarország legnagyobb lélekszámú kisebbsége.

Üdvözölte, hogy az OCÖ saját példaképein keresztül mutatja meg az országnak zsenijeit”. Példaképként említette Péli Tamás festőművészt, országgyűlési képviselőt, aki 1994-ben halt meg és az MSZP színeiben volt honatya.

A szoboravatáson Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke megjegyezte, első ízben kapott roma művész szobrot, vagy emlékművet. Hozzátette: azért, mert a roma művészek értékesítik, a világ minden pontjára elviszik és hirdetik a roma kultúrát, minden ember köszönettel tartozik, hisz az egész országot, az egész társadalmat képviselik.

Balogh János, a legendás cigánytáncos testvére úgy fogalmazott: Balogh Béla táncolva kovácsolt hidat romák és nem romák között.
A szoboravatáson jelen volt Rauh Edit esélyegyenlőségi szakállamtitkát, valamint több megyei kisebbségi önkormányzat vezetője és roma értelmiségiek, civil szervezeti vezetők.

Balogh Béla 1957 november 9-én a szatmári Nagyecseden született, és 1995-ben hosszú betegség után halt meg Budapesten. A Kalyi Jaggal (Fekete tűz) 1983-ban megnyerte a Ki mit tud? versenyt, majd az országos szólótánc-fesztiválon a néptáncosok között a legjobbnak bizonyulva elnyerte az aranysarkantyús díjat, később a "Népművészet Ifjú Mestere" lett.

A bronz mellszobrot Farkas Pál, szekszárdi szobrászművész, főiskolai tanár készítette, és azt Iványi Gábor metodista lelkész szentelte fel.

Az avatást követően roma folklórzenekarok, táncosok, egykori barátok és zenésztársak emlékműsorral idézték fel az együtt töltött pillanatokat, miközben archív filmeket, fényképeket vetítettek a legendás cigánytáncosról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását