2024. április 23. - Béla

Kezdődik a montreux-i jazz fesztivál!

Nagy nevek és tehetséges kezdők, mint minden évben idén is széles választékot kínál Montreux-ben a pénteken kezdődő 42. nemzetközi jazzfesztivál. Al Jarreau, Alicia Keys, Erykah Badu, Billy Cobham, Buddy Guy, Chaka Khan, David Sanborn, Deep Purple - ezek
2008. július 4. péntek 11:53 - Hírextra
A hagyományosan 16 napig tartó fesztiválon a jazz, a blues, a soul, a rock, a pop és a világzene legnagyobb egyéniségei gyűlnek össze a Genfi-tó partján, az Alpok lábánál fekvő svájci városban.
A rendkívül szerteágazó eseménysorozat programját lehetetlen felsorolni, hiszen mintegy háromszáz fellépőre számítanak a világ szinte minden sarkából. A tételes leltárkészítésnek amúgy sincs sok értelme, hiszen az érdeklődők napra-órára lebontva megtalálhatják a koncerteket, helyszíneket az interneten.

Elegáns koncerttermekben, szabadtéri színpadokon zajlanak az események, a közönség a bőség zavarában hömpölyög egyik helyről a másikra. Komoly rangot jelent bemutatkozni - vagy éppen visszatérni a Miles Davis-terembe, a Stravinsky-terembe, a Montreux Jazz Caféba vagy a Casino Barriere színpadára.

Az érdeklődés minden évben növekszik a koncertek és a kísérő programok iránt. Az utóbbi években már százezernél többen kísérhették figyelemmel a fesztiválváros eseményeit, s körülbelül ennyire lehet számítani az idén is.

Bár nevében jazzfesztivál zajlik a tóparton, érdemes megjegyezni, hogy a zenei programoknak legalább a fele más műfaj. Sok a blues, jut pódium a rock, a pop, a latin muzsika, világzene művelőinek is. Ezt a sokféleséget részben magyarázza, hogy a szervezők minél nagyobb közönséget szeretnének, a népszerű fesztivál anyagi hátterének biztosítása érdekében. A fesztivál pénzügyi helyzetéről a múlt évben is nyugtalanító hírek kaptak lábra.

A már említetteken kívül ott lesz Montreuxben a jazz legnagyobb előadóművészei közül Herbie Hancock, James Moody, Marcus Miller, a Return To Forever. A blues képviselői közül látható-hallható egyebek között Etta James, Gary Moore valamint John Mayall és a Bluesbreakers. A rhythm and bluest Chaka Khan, Patti Austin, a Tower of Power, a rockot Lenny Kravitz és a Nazareth együttes reprezentálja. Joan Baez, Leonard Cohen a folkot, Paul Simon a folkrockot hozza Montreuxbe, a veterán Quincy Jones pedig szinte minden műfajhoz hozzá tud szólni.
A magyar zenének, jazznek jó a híre Montreuxben. Ezt sikerült öregbítenie nemrégiben Szőke Nikolettának, aki két éve megnyerte a fiatal művészek hagyományos énekversenyét.

A fellépők között több olyan van, aki budapesti koncertje előtt, vagy utána lép fel a 42. montreux-i fesztiválon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását