2024. május 3. - Tímea, Irma

Gyurcsány a horvát partokon

Dubrovnikban találkozik szombaton Gyurcsány Ferenc miniszterelnök horvát partnerével, Ivo Sanaderrel. A két kormányfő a pénteken kezdődő Croatia Summit 2008 című nemzetközi konferencia közben tárgyal egymással – tájékoztatta a Miniszterelnöki Hivata
2008. július 4. péntek 07:02 - Hírextra
A magyar és a horvát miniszterelnök legutóbb április elején találkozott Budapesten. Akkor autópálya-fejlesztésről és gázvezeték-építésről tárgyaltak, valamint szó volt Horvátország euroatlanti csatlakozásáról is.

Horvátország és a többi nyugat-balkáni ország NATO és EU-s csatlakozása lesz a fő témája a kétnapos dubrovniki konferenciának is. Az eseményen számos európai kormányfő és külügyminiszter is részt vesz, de a konferencia tájékoztatója szerint Észak-Amerikából is érkeznek döntéshozók. A nyugat-balkáni kormányfők mellett a V4-es országok is magas szinten képviseltetik magukat, de litván és a svéd külügyminiszter is jelen lesz. A részt vevő miniszterelnökök sorában Gyurcsány Ferenc mellett Robert Fico szlovák kormányfő is ott van - derül ki a konferencia programjából.

A politikusok arról tárgyalnak majd, hogy mi lehet az Európai Unió programja a lisszaboni szerződés elfogadása után, hogyan folytatódhat az EU és a NATO bővítése. Szó lesz az európai energiastratégiáról is.

Gyurcsány Ferenc a konferenciára készülve a héten azt hangsúlyozta, hogy az unióban egyre több a bővítéssel kapcsolatos kétely, és várhatóan nagyon nehéz út vár a Horvátország után csatlakozni kívánó országokra. A Nyugat-Balkánnal határos országoknak, különösen a NATO és az Európai Unió tagállamainak, történelmi felelősségük és kötelességük segíteni ezen országok mielőbbi csatlakozását - tette hozzá.

A Croatia Summit elnevezésű konferenciát harmadik éve rendezik meg a horvátországi kikötővárosban. A tavalyi dubrovniki találkozó egyik fő témája az - euroatlanti integráció mellett - az Európa előtt álló globalizációs kihívások voltak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását