2024. április 29. - Péter

Újraoltással védekeznek

Aggasztóan megnőtt a kanyarós, mumpszos és rubeolás megbetegedések száma a londoni gyerekek körében. A brit egészségügyi hatóság az érintett korosztályba tartozók újbóli beoltását szorgalmazza, részint egy esetleges járvány megakadályozása céljából, részb
2008. július 4. péntek 10:00 - Hírextra
London délkeleti városnegyedeiben ez év első öt hónapjában 228 kisgyermek kapta meg valamelyik MMR-betegséget.(Az MMR az angol measles, mumps and rubella= kanyaró, mumpsz és rubeola, azaz rózsahimlő betegségek kezdőbetűiből összehozott betűszó). Ez ijesztő növekedés ahhoz képest, hogy 2007-ben összesen is csak 167 ilyen megbetegedés fordult elő a fővárosban, s országosan is alig haladta meg az ezret az MMR-es esetek száma.

A három kór esetleges járvánnyá terjedésének megakadályozására az angol kormány Ellenállóképességi és Oltásügyi Közös Bizottsága, a JCVI javasolja, hogy a veszélyeztetett kicsiket három hónapon belül ismételten oltsák be. Az elmúlt évben ugyanis sok védőoltás beadatását elmulasztották a szülők - főleg a metropolis külső, szegényebb kerületeiben -, s az ő gyermekeik a fertőzés élő forrásaiként megbetegíthetik ugyancsak védtelenül hagyott társaikat.

Az újraoltás ellen viszont csaknem minden második szülő tiltakozik, arra hivatkozva, hogy egyes szakvélemények szerint a megkettőzött vakcina-adag fokozza az autizmusra és bélfertőzésre való hajlamot, mivel a háromféle betegség ellen is ható oltás túlságosan megterheli a gyermekek immunrendszerét.

A bizottság közleményében ezt cáfolja és határozottan állítja, hogy a javasolt megkettőzött oltás már százszázalékosan biztosítja a kicsik immunitását, védekezőképességét.

Angliában másféléves korban adják a nem mindenkire kötelező, csak erősen ajánlott első MMR-oltást, melyet a négyéveseknél megismételnek. A kanyaró elleni védőképessége ugyanis a két oltás között eltelő, több mint két év alatt egyeseknél meggyengül.

Országosan az érintett korosztályba tartozók 87 százaléka kapta meg az első, 73 százalékuk pedig a második oltást is. Londonban a másodikat azonban csak a megfelelő korú gyerekek fele, sőt: a külső kerületekben csupán egyharmada. Ezért, egy országos angliai járvány kitörésének megelőzésére, a Bizottság ragaszkodik az elmaradt oltások beadásához, illetve az adottak megismétléséhez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását