2024. április 29. - Péter

Dilisek ezek az amerikaiak?

Úgy látszik ez a hét Észak-Amerikáé, legalábbis a jeles napok tekintetében. Kedden ünnepeltük Kanadát, ma pedig az Amerikai Egyesült Államok történelmének fordulópontjára, a függetlenség napjára emlékezünk. Természetesen zenével.
2008. július 4. péntek 18:59 - paulson
Ha az Egyesült Államokról van szó, akkor egy elképesztően bővizű rockzenei tengerbe kerülünk. Mert például a 13 gyarmat által kinyilvánított függetlenséget ünnepelhetjük akár a Rammstein, akár a gyengédebb húrokat pengető Razorlight America című dalával. Nem is beszélve az „American Pie”-ról Don McLean torkából.

Azonban nekünk magyaroknak kicsit szomorkás a mai dátum, hiszen 1954-ben ezen a napon vesztette el a VB-döntőt az Aranycsapat az NSZK válogatottja ellen. Nem mintha szívesen követnénk a „dögöljön meg a szomszéd tehene is” hozzáállást, de a mai dal kiválasztásnál gondosan ügyeltünk arra, hogy elkerüljük az amerikai pátosz csapdáját, ahogy a "sunshine és happiness" életérzést is. Így esett választásunk a Green Day-re. (Bármennyire is csábító volt, hogy a magyar alternatív színtéren egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Kaukázus „Amerika nem hazudik” lemezéről válasszunk valami alkalomhoz illőt.)

Az amerikai Green Day a kilencvenes évek közepén került be a nemzetközi élvonalba, Magyarországra igazán a ’94-ben megjelent „Dookie” című albumukkal robbantak be. Az ezen található „Basket Case” című dalból készült ideggyógyintézetben játszódó videó nélkül kevés óra telt el akkoriban a Music Television adásában. Többször jártak is nálunk, lendületes, nem túl bonyolult, de ugrálásra és pogózásra kiválóan alkalmas zenéjükre mindig vevő volt a közönség.

Az első híressé vált album nagy sikerét továbbiak követték, a fiúk polgárpukkasztó attitűdje kicsit finomult az évek során, szókimondó szövegeik az amerikai társadalom (és a világ) problémáit taglalják, nem kevés politikai felhanggal. Ennek tipikus példája az „American Idiot” című album, melynek címadó nótájával emlékezünk az Egyesült Államok nagy napjára.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását