2024. április 26. - Ervin

Ülésezik az UNESCO

A kanadai Québecben ülésezik az UNESCO Világörökség Bizottsága (VÖB), hogy kiválassza a benyújtott 45 új pályázat közül azokat, amelyeket idén felvesz listájára.
2008. július 3. csütörtök 15:29 - Hírextra
Az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezetének 21 ország képviselőiből álló szakértői bizottsága szerdán kezdődött és jövő kedden véget érő tanácskozásán dönt arról a kényes kérdésről is, hogy törli-e a listáról az Elba völgyét egy ott épülő híd miatt. A határozatokat már vasárnap vagy hétfőn nyilvánosságra hozhatják - közölte Roni Amelan sajtószóvivő.

A világörökség listáján jelenleg összesen 851 helyszín szerepel, ezek közül 660 kulturális, 166 természeti nevezetesség, 25 pedig vegyes jellegű. Öt ország először jelöl helyszínt: Kirgizisztán a Szulamain-Too szent hegyet, Pápua Új-Guinea Kuk hajdani mezőgazdasági területet, az olasz félszigeten lévő San Marino miniállam a városközpontot és a Titano hegyet, Szaúd-Arábia az Al-Hidzsr régészeti együttest, Vanuatu pedig a Mata királyról elnevezett tájegyüttest. Előnyben részesítik az elbírálásnál az olyan országok pályázatait, amelyeknek még nem szerepel valamely nevezetessége a világörökségben.

Szlovákia és Magyarország eredetileg a komárom-révkomáromi erődrendszer felvételét szerette volna elérni, azonban június végén, miután valószínűvé vált, hogy a VÖB idei ülésén erre nincs esély, a közös pályázatot visszavonták, hogy később döntsenek arról, más formában, egy más összefüggéseket is számításba vevő, várhatóan többszereplős, nemzetközi sorozatjelölés részeként ismételten benyújtsák-e. Erről a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága (VMNB) június 24-én tájékoztatta az MTI-t.

A VÖB szakértőinek québec-i munkájáról Roni Amelan elmondta a francia hírügynökségnek, hogy az elbírálás két fő szempontja a megjelölt helyszín "rendkívüli egyetemes értéke", illetve a pályázó ország által a hely értékeinek megőrzésére, bemutatására kidolgozott terv minősége.
Az Elba völgyének törlése a listáról azért került napirendre, mert az UNESCO véleményét figyelmen kívül hagyva a folyó fölött 600 méteres híd épül Drezda központjában. Macura Koicsiro, az UNESCO elnöke a tanácskozás kezdetén megjegyezte, hogy egy helyszín törlése "sohasem tekinthető kielégítő megoldásnak". Tavaly azonban töröltek egy ománi természetvédelmi élőhelyet a listáról - mert annak területét az emírség az eredeti tizedére csökkentette.

Megvizsgálják a tanácskozáson a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listáját is. Ezen jelenleg 30 helyszínt tartanak nyilván, közülük egyeseket törölni fognak, mert időközben haladás történt a helyszín védelmét illetően, mások viszont rákerülnek a listára, nem egyszer éppen az érdekelt ország kérésére - ez ugyanis lehetőséget nyújt a hely megőrzését szolgáló támogatások elnyerésére.

A bizottság ülésének színhelye, a csütörtökön alapításának 400. évfordulóját ünneplő Québec óvárosa 1985-ben került fel a listára. A ma is francianyelvű várost Samuel de Champlain francia felfedező alapította 1608-ban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását