2024. május 14. - Bonifác

Rendőrök bíróságon

A szakszerű, törvényes, az állampolgárok bizalmát bíró rendőri munkát nem azzal lehet biztosítani, hogy a parancsnokok a beosztott rendőröket kivezénylik a társaik bírósági eljárására. Az eljárás nem jogsértő, de a parancsnokok rendelkeznek hatékonyabb e
2008. július 3. csütörtök 13:39 - Hírextra
Dr. Szabó Mátétól az egyik magyar rendőrszakszervezet főtitkára kért állásfoglalást az egyik megye rendőrkapitánysága vezetőinek gyakorlatáról. A parancsnokok kihelyezett tárgyalást kezdeményeznek olyan bírósági ügyekben, amelyeknek vádlottjai rendőrök, és a szolgálatban lévő rendőröket arra utasítják, hogy nézőként vegyenek részt a tárgyaláson. Ezt azzal az indoklással rendelik el, hogy ily módon visszatartható az állomány bűncselekmény elkövetésétől.

A biztos szerencsétlennek nevezte a bűnmegelőzésre való hivatkozást, mert az félreértésre adhat alapot. Egyúttal azonban Dr. Szabó Máté arra is rámutatott, hogy a rendőri vezetők szándéka nem lehetett a beosztottak megszégyenítése. Az ártatlanság elvének jelentőségét ismerő parancsnokok nem is tarthatták beosztottjaikat potenciális elkövetőnek. A rossz megfogalmazás nem jelentett jogsértést – tisztázta az ombudsman, aki szerint azonban ennél hatékonyabb eszközöket kell alkalmazni az állampolgárok bizalmát bíró rendőri munka biztosítására. Ilyen lehet a többi között a rendszeres eligazítás, az oktatás, a beosztottak tevékenységének helyszíni ellenőrzése.

Az ombudsman nem vitatta a szakszervezetnek azt az észrevételét, hogy szolgálatban lévő rendőröket nem lehetne elvezényelni a napi teendőiktől csak azért, hogy tapasztalatokat szerezzenek egy bírósági tárgyaláson. A hasonló félreértések elkerülése és a kifogásolt gyakorlat megszüntetése érdekében a biztos felhívta a problémára az országos rendőr főkapitány figyelmét.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását