2024. május 5. - Györgyi

Napirend előtt

Az Új Tudás Programról, a parlament hétfői, sikertelen feloszlatásról, a magyar sportolók olimpiai szerepléséről, a szakképzés és a felnőttképzés kapcsolatáról, valamint a cigánysággal kapcsolatos kérdésekről beszéltek a képviselők kedden az Országgyűlésb
2008. szeptember 16. kedd 11:30 - Hírextra
Tóth Tiborné, az MSZP frakcióvezető-helyettese az Új Tudás Programról szólva elmondta: az elmúlt ötven év legátfogóbb oktatásfejlesztési programja indul kedden. Kifejtette, hogy a kormány 136 milliárd forint fordít a fejlesztésre; e hároméves program anyagi fedezetének egyharmada költségvetési, kétharmada uniós forrás.

Mint mondta, nagy hangsúlyt fordítanak a kora gyermekkori fejlesztésre, arra, hogy születésüktől fogva segítsék a leghátrányosabb helyzetben élő gyerekeket.

Kiemelt a szerepe az integrációs programnak, az elkülönítés megszüntetésének, aminek ellenőrzésére évi 650 millió forint szolgál - fűzte hozzá Tóth Tiborné; megjegyezve azt is, hogy 2010-ben minden magyar gyerek angol nyelvet tanulhat majd az iskolákban.

A kormány nevében Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) államtitkára felszólalásában elmondta: a kormánynak kötelessége, hogy olyan oktatási rendszert alakítson ki, amely nem termeli újra az öröklött viszonyokat, hanem segít kitörni belőlük. A kompetencia alapú oktatásról szólva hozzáfűzte, hogy az nem leváltja, hanem kiegészíti a lexikális tudáson alapuló magyar oktatási rendszert.

Hétfőn olyan döntés született a parlament feloszlatásának ügyében, amilyenre nem volt példa az elmúlt 18 esztendőben - mondta napirend előtti felszólalásában Herényi Károly, aki a költségvetés elfogadásának fontosságát hangsúlyozta. Az MDF frakcióvezetője kifejtette: pártja azért javasolta a parlament feloszlását, mert még sohasem volt olyan helyzetben a magyar parlament, mint amilyenbe az elmúlt hónapokban került.

Molnár Béla, a KDNP frakcióvezető-helyettese a pekingi olimpián elért magyar eredményekről beszélt. Azt kérdezte, mi lehet az oka, hogy több magyar csapat is a várakozásokon alul teljesített.
Mint mondta, a sportolók, az edzők megtettek mindent a sikerért, azonban a magyar sportnak számos problémával kell szembenéznie. Példaként említette, hogy vannak olyan szakági edzők akiknek fizetése nem éri el a nettó 140 ezer forintot sem. A magyar sport erősen alulfinanszírozott - összegzett Molnár Béla.

Válaszában Gyenesei István (független) önkormányzati miniszter elmondta, hogy az eredmények kétségkívül gyengébbek voltak, mint amit előzetesen vártak.
A magyar sport pénzügyi hátterével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a meglévő forrásokat sokkal hatékonyabban kellene felhasználni, hiszen nem a pénz kevés, hanem annak az ütemezését kellene átalakítani. A cél az, hogy ne fordulhasson elő még egyszer az, hogy a rendelkezésre álló források ne jussanak el oda, ahova kell.
Velkey Gábor (SZDSZ) a szakképzés és a felnőttképzés viszonyának kérdését érintette napirend előtti felszólalásában.

Mint mondta, két, párhuzamosan működő intézményrendszer alakult ki Magyarországon, amelyek összekapcsolhatók lennének, ám "jeleit sem látjuk, hogy ennek reális esélye lenne".
Csák Ferenc a kormány nevében úgy reagált, hogy a hazai szakképzésnek és felnőttképzésnek a rendszerváltás óta akut problémája, hogy részben vagy egészben nem képes megfelelni a gazdaság változó igényeinek.

A kormány megoldásai közül például az új típusú intézményrendszer és az Új Tudás típusú szakrendszer kialakítását említette. A szakképzés és felnőttképzés összevonása biztosítja, hogy mindkettő elérje a maga célját - tette hozzá az OKM államtitkára.
A cigánysággal kapcsolatos kérdésekről beszélt Farkas Flórián (Fidesz), aki szerint a cigánykérdés politikai súlya nagyobb a ma érzékelhetőnél.

Tévednek, akik szerint eltúlozza a közvélemény a cigányság problémáinak dimenzióját, mert a valóság sem ezt mutatja - fogalmazott hozzáfűzve, hogy nem csupán erkölcsi okok miatt kell törődni a szegény rétegekben élő cigányokkal, ugyanis a társadalmi békét és a gazdasági felemelkedést is veszélyezteti a cigányság leszakadása.

A fideszes politikus szerint a cigánypolitikát fel kell emelni a nemzetpolitika szintjére. Elutasítunk minden olyan erődemonstrációt, amelyek a meglévő feszültségeket erősítik - jegyezte meg Farkas Flórián.

A kormány kiemelt céljának tekinti a leszakadó társadalmi rétegek felzárkózását, ezért számos intézkedést hozott az év első felében - mondta Csák Ferenc. Példaként említette a cigánytanulók iskolai sikerességének elősegítését, illetve a szegregáció csökkentését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását