2024. május 2. - Zsigmond

Magyar-portugál kulturális együttműködés

Az oktatási, tudományos és kulturális együttműködésről szóló megállapodást írt alá Bogyay Katalin, a kulturális tárca szakállamtitkára, valamint Francisco Manuel Guimaraes Henriques da Silva portugál nagykövet csütörtökön Budapesten.
2008. július 3. csütörtök 18:36 - Hírextra
A magyar-portugál együttműködési megállapodás aláírásán részt vett Göncz Kinga külügyminiszter és portugál kollégája, Luís Amado.

"Rendkívül gazdag keretegyezmény született, mivel a megállapodás az ösztöndíjak, a kulturális cserék, az ifjúsági- és sportesemények, valamint a nyelvoktatás területére is kiterjed" - hangsúlyozta az aláírás után Göncz Kinga.

A külügyminiszter jelezte: a miniszteri találkozón elsősorban gazdasági együttműködési és fejlesztési lehetőségekről, uniós álláspontokról fognak tanácskozni.

Luís Amado kiemelte: a megállapodással kapcsolatos megbeszélés lehetőséget adott a két ország kapcsolatának értékelésére, a gazdasági és politikai terület mellett különös tekintettel az utóbbi időben intenzíven fejlődő kulturális kapcsolatok alakulására. Hangsúlyozta: arra számít, hogy e kulturális kapcsolatok további lendületet kapnak a megállapodásnak köszönhetően.

Bogyay Katalin ismertetése szerint az egyezmény elsősorban az egyetemek közötti együttműködést, valamint a nyelvoktatást ösztönzi, de kiterjed szakértők és ösztöndíjasok cseréjére, valamint a társadalmi kommunikáció területére is; példaként a Magyar Távirati Iroda és a portugál hírügynökség közötti együttműködést említette. Mint mondta, a világörökségi programokban való közös fellépés is az egyezmény részét képezi, valamint a művészetek - a film, az irodalom - területén alkotó szakértők információcseréjét is ösztönzi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását