2024. április 27. - Zita

Dwain Chambers indulni akar Pekingben

Dwain Chambers, a 2003-ban kirobbant THG botrányban is érintett brit vágtázó ügyvédei benyújtották kérelmüket egy londoni bírósághoz annak érdekében, hogy védencük indulhasson a pekingi olimpián.
2008. július 3. csütörtök 16:32 - Hírextra
Az idei fedettpályás világbajnokságon 60 m-en ezüstérmes atléta azért perel, mert a Brit Olimpiai Bizottság (BOA) doppingügye miatt örökre eltiltotta az olimpiai indulástól.

A sprinter védői elsősorban állásfoglalást várnak a törvényszéktől arról, hogy a BOA rendelete - mely minden, egyszer már doppingoláson ért sportolót megfoszt a későbbi ötkarikás szerepléstől - törvényes-e.


"Mr. Chambers arra vár választ a bíróságtól, hogy a BOA rendelete jogszerű-e, illetve, hogy tagja lehet-e a brit olimpiai csapatnak, amennyiben az atlétikai szövetség által meghatározott teljesítménybeli kritériumoknak eleget tesz" - áll az ügyvédek által kiadott közleményben.

A szigetországi atlétikai szövetség válogatási elvei szerint automatikusan pekingi utazónak számít az, aki a jövő pénteken kezdődő válogatón az első, vagy második helyen végez, feltéve, ha rendelkezik az olimpiai A szinttel. Chambers a szintet már régen megfutotta, sőt, hétfőn egy szófiai versenyen 10.05 mp-cel ért célba, ami a legjobb brit eredmény az idén.

A sprinter szinte közutálatnak örvend hazájában. Például az idei fedett vb-n is csak azok után indulhatott el, hogy a nemzetközi szövetség (IAAF) megfenyegette a brit tagszervezetét, amely nem akart lehetőséget adni az atlétának.

Az ellenszenv legújabb megnyilvánulásaként szerdán több mint száz élsportoló, köztük Kelly Holmes, kétszeres olimpiai bajnok középtávfutó írt alá egy petíciót, mely teljes mellszélességgel kiáll Chambers olimpiai kitiltása mellett.

A futó 2005-ben térhetett vissza kétéves eltiltását követően, s noha 2006-ban 4x100-on Európa-bajnoki címet nyert. elsősorban csapattársai és a szövetség ellenállása miatt korábban az amerikaifutball-lal és rögbivel is próbálkozott, ám sikeresen sportágat váltania nem sikerült.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását