2024. április 25. - Márk

Borban az egészség!

Egy izraeli kutatás szerint a borban lévő hatóanyagok segíthetnek semlegesíteni a húsokban található káros anyagokat. A kutatók patkányokon tesztelték a bor jótékony hatásait.
2008. július 3. csütörtök 07:24 - Hírextra
A pulykahússal etetett állatok egyik csoportja sima vizet kapott a húsevés után, a másik csoport tagjai pedig vörösbort. A borból előzetesen kivonták az alkoholt, hogy annak hatása ne befolyásolja a kísérletet.


Ezek után megvizsgálták a patkányok gyomortartalmát és vérét. A húst bor nélkül fogyasztó patkányok vérében sokkal magasabb volt az oxidációt elősegítő anyagok koncentrációja. Több kutatás szerint is a testben végbemenő oxidatív folyamatok felelősek az olyan betegségek kialakulásáért, mint a rák és az érelmeszesedés.

A vörösbort kapott patkányok vérében azonban – valószínűleg a borban található polifenolok jótékony hatása miatt – jóval alacsonyabb volt az oxidációt segítő anyagok szintje. „A polifenolok igen erős antioxidánsok, amik a hús oxidánsaival keveredve kiegyenlítették annak káros hatásait” – nyilatkozta Dr. Shlomit Gorelik, a kutatás vezetője, a jeruzsálemi Héber Egyetem munkatársa.

A polifenolok nem csak a vörösborban találhatók meg: a hagyma, az alma, a tea, a piros szőlő, az eper, az áfonya, a málna és bizonyos olajos magvak is nagy mennyiségben tartalmazzák ezt az antioxidánst. „A zsíros és vörös húsok túlzott fogyasztása komoly rizikófaktort jelenthet egyes súlyos megbetegedések kialakulásában, de kutatásaink szerint ezek káros hatása csökkenthető magas polifenol-tartalmú étrenddel” – foglalta össze Dr. Gorelik.
Forrás: vital.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását