2024. június 11. - Barnabás

Hiányzó génekkel egészségesen?

Az emberi génállományban lévő nem létfontosságú szakaszok első szisztematikus kutatása szerint akár kétezer, egyenként legalább tízezer egységet tartalmazó szakaszt is nélkülözhetünk a DNS-láncon belül - közölte csütörtökön a New Scientist című brit folyóirat internetes kiadása (http://www.newscientist.com).
2009. október 22. csütörtök 19:01 - HírExtra
Korábbi tanulmányok is igazolták, hogy létezik egészséges élet úgy, hogy a teljes humán genom egy-egy darabja hiányzik. "Nincs szükség teljes genomra ahhoz, hogy teljes legyen egy ember" - mondta el Terry Vrijenhoek, a hollandiai Radboud Egyetem munkatársa.
Vrijenhoek és kollégái hatszáz egészséges diák genomját bogarászta végig legalább 10 000 bázispár hosszúságú, hiányzó DNS-darabkákat keresve.

Összesen 2000 ilyen szakaszt találtak, ez a teljes genetikai állomány mintegy 0,12 százaléka. A hiányok kétharmadát egynél több embernél is fellelték, harmadát pedig harmincnál több egyénnél. Az eredményeket Vrijenhoek az amerikai humángenetikai társaság honolului éves találkozóján ismerteti szombaton.

A kutatók úgy vélik, a nem létfontosságú szakaszokra valamikor az evolúció során szükség lehetett, ám ma már nélkülözhetők vagy a genom más régiója vette át szerepüket.
A cambridge-i Sanger Intézet kutatói az év elején adtak meg becslést arra, hogy nagyjából minden kétszázadik gén nélkülözhető.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását