2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Richard Avedon retrospektív fotókiállítása Párizsban

Richard Avedon (1923-2004) amerikai divatfotós és portréművész felvételeiből nyílt retrospektív kiállítás kedden a párizsi Jeu de Paume múzeumban, a Tuileriák kertjében.
2008. július 2. szerda 06:32 - Hírextra
Avedon a Harper,s Bazaar, majd a Vogue fotósa volt. A 270 fekete-fehér képpel a múzeum "fel szeretné tárni mindazt, ami ismeretes Avedonról, és azt is, ami nem" - mondta a Jeu de Paume igazgatónője, a kiállítás biztosa, Marta Gili a megnyitón.

Avedon a maga idejében, az 1950-es évektől forradalmasította a divatfotót, ő vitte bele az addig ismeretlen, nélkülözhetetlen elemet, a mozgást úgy, hogy a modelleket hétköznapi életszituációkba állította.

A manökenek Patou, Dior, Balmain és Chanel ruhakölteményeiben megjelentek a bisztrókban, flippereztek, iszogattak, görkorcsolyáztak a Concorde-téren - legalábbis Avedon képein.

1955-ben Dovima, a kor ismert manökenje a Cirque d,Hiver elefántjaival tűnt fel a divatlapban.
Avedon divatfotóinak sikerét követték a portrék. A kor szinte minden hírességét lencsevégre kapta, Charlie Chaplintől Marilyn Monroe-ig Samuel Beckett, John Ford, a Beatles gombafejűi, Katherine Hepburn, Andy Warhol, Stravinsky portréi sorakoznak a Jeu de Paume termeiben, sőt George Bushé is látható - a jelenlegi elnök apjáé.

Avedon nem a kamera mögül készítette felvételeit, beszélgetett fotóalanyaival és közben távkapcsolóval hozta működésbe a gépet.

A Dániában és Olaszországban már bemutatott anyag Párizsban az In the American West sorozat képeivel egészült ki: ezek is portrék, de nem hírességeké, hanem kisemberek, mezőgazdasági munkások, felszolgálók, kistisztviselők tekintenek a kiállítás látogatóira.

A tárlat szeptember 28-án zárul Párizsban, következő állomásai Németországban, Hollandiában és az Egyesült Államokban lesznek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását