2024. május 2. - Zsigmond

Mikola Iatván szerint van hely a megántőkének

Mikola István szerint van helye az egészségügyben a magántőke bevonásának szakmai vállalkozásokon keresztül. A Fidesz egészségügyi szakpolitikusa erről szerdán Kiskunhalason beszélt.
2008. július 2. szerda 18:16 - Hírextra

Továbbra is azt mondom, amit egészségügyi miniszterként 2001-ben a kórháztörvény elfogadásakor képviseltem, hogy helye van az egészségügyben a magántőke bevonásának szakmai vállalkozásokon keresztül, megfelelő korlátokkal.

Ezt mi egzisztencia-vállalkozások, szakmai vállalkozások formájában látjuk lehetségesnek - jelentette ki a Fidesz országgyűlési képviselője, a négy évvel korábban működtetésre magánkézbe adott kiskunhalasi kórházban tartott Semmelweis napi ünnepségen, amelyen Kökény Mihállyal, az MSZP egészségügyi szakpolitikusával együtt vett részt.

Mikola István elmondta, hogy áttekintette a kiskunhalasi önkormányzat és a kórházat 2004. óta működtető HospInvest Zrt. között júniusban elfogadott szerződés-módosítást. Hangsúlyozta: "örömmel látom, hogy az önkormányzat bekeményített, újabb és újabb feltételeket szab az egyébként jó szándékú vállalkozónak, annak érdekében, hogy a lakosság ellátása még teljesebben, jobb szinten, magasabb szinten valósulhasson meg".

 Az Orbán-kormány egészségügyi minisztere az ünnepségen tartott beszédében Kökény Mihályra nézve kiemelte: ünnepelünk, napi egészségügyi, egészségpolitikai csatározásainkat más fórumokon vívjuk meg egymással.
    

Véleménye szerint "az egészségügy, az nem csak kettő meg kettő az négy, hanem az egy spirituális, lelki tevékenység is. Maga a gyógyítás is az". Közölte: amikor az egészségügyben gazdasági hatékonyságról, racionalitásról beszélnek, vagy éppen ezt kérik számon, akkor mindenekelőtt azt kell szem előtt tartani, hogy "a rendszer fő gazdasági hatékonysági tényezője az orvos, a nővér, a szakember. Mert ő költi el a pénzt a rendszerben".
    

MIkola István elmondta: határozott véleménye, ha nem vonják be az egészségügy dolgozóit a rendszer alakításába, akkor nem lehet számon kérni az ágazaton a gazdasági hatékonyságot, a gazdasági racionalitást.
    

Kökény Mihály, aki Mikola István előtt köszöntötte az ünnepség résztvevőit, rövid beszédében kitért arra: az egészségügyi rendszer, ha jól teljesít, akkor az "fontos hozzájárulás egy ország gyarapodásához".
    

"Az egészségügybe való befektetés, az gazdasági befektetés" - tette hozzá.
    

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke, volt egészségügyi miniszter hangsúlyozta: ennek a felismerésnek kell Magyarországon érvényt szerezni, túlmutatva a napi politikai csatákon.
    

Várnai László, a várost kisebbségben irányító MSZP-s polgármester beszámolt arról, hogy a képviselő-testület egyhangú szavazással fogadta el júniusban az önkormányzat és a HospInvest Zrt. között, négy évvel korábban aláírt szerződés módosítását.
    

"Megszűnt a politizálás a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban" - tette hozzá.
 Lukács László (Fidesz) alpolgármester az MTI-nek elmondta: a magánbefektetővel korábban kötött szerződést több tucatnyi ponton megváltoztatva fogadták el. Csak non-profit jelleggel működtetheti a befektető a kórházat, és a beruházások összege nagyobb lett. Kétmilliárd forint összegben kell két év alatt beruháznia az üzemeltetőnek, továbbá a nyugdíjasoknak, a gyerekeknek és a nagycsaládosoknak ingyenes szűrővizsgálatot kell biztosítania - sorolta a legfontosabb, szerződésben elfogadtatott pontokat az alpolgármester.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását