2024. április 27. - Zita

Marad az olaj ára

Az olajimportáló országoknak hozzá kell szokniuk a magas árakhoz és a piac működéséhez - jelentette ki egy lapinterjúban a világ legnagyobb olajtermelő országa, Szaúd-Arábia királya.
2008. július 2. szerda 15:31 - Hírextra
Abdullah király a kuvaiti Al-Szijassza című napilapnak adott interjúban kijelentette: "Nincs mit tenni a folyamatosan emelkedő olajárakkal". Ezzel megismételte azt az ismert szaúdi álláspontot, amely szerint az árak a spekuláció, a bővülő kereslet és a benzinre kivetett adó miatt emelkednek.

Éppen ezért a felhasználó országokban csökkenteni kellene az adót, ha a kormányzatok enyhíteni akarják a lakosság és a gazdaság terheit - vélekedett az uralkodó.

Kedden a rekord közelében is volt az olajár, és végül csaknem egy dollárral drágulva, hordónként 140,97 dolláron fejezte be a kerekedést a New York-i árupiacon. A Brent Londonban a nap végére 78 centes drágulással, 140,61 dollárig ment fel. Ázsiában viszont szerda reggel már meghaladta az ár a 142 dollárt - és tovább emelkedhet.

A drágulás egyik oka az OPEC elnökének nyilatkozata volt, miszerint a kartell bizonytalan a jövőbeni nemzetközi olajkereslet alakulását, s emiatt a termelői kapacitásnövelő beruházások elhatározását illetően is. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) pedig jelezte: a globális ellátási helyzet nyersolajból az elkövetkezendő években feszítettebb lesz, mint eddig várták. Az IEA egyébként nem ért egyet a szaúdiakkal abban, hogy a spekuláció okozná az áremelkedést a nyersolajpiacon.

Abdullah király egyébként az interjúban megvédte a szaúdi árképzési politikát is. "Azon az áron áruljuk az olajat, amilyet a piac lehetővé tesz - legyen az éppen magas vagy alacsony" - jelentette ki.

Az uralkodónak meggyőződése, hogy a globális gazdasági növekedés következtében egyre nagyobb lesz majd a kereslet a nyersolaj iránt, de nem kell aggódni: a Perzsa (Arab)-öböl menti államoknak "van elég tartalékuk ahhoz, hogy kielégítsék a növekvő igényeket".
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását