2024. április 25. - Márk

Hogyan mossuk fehérre a feketegazdaságot

A feketegazdaság kifehérítéséből felszabaduló forrásokat elsősorban adócsökkentésre és az élőmunkát terhelő járulékok csökkentésére kellene fordítani. Erről Fekete István, a kérdéssel foglalkozó bizottság tagja, a Joint Venture Szövetség elnöke beszélt a
2007. szeptember 28. péntek 17:39 - Hírextra
Fekete István tájékoztatása szerint a feketegazdaság kifehérítéséből származó bevételeket elemző és értékelő bizottságban minden hónapban egy alkalommal foglalkoznak majd az előző időszak eredményeivel. Amennyiben ezek három-hat hónapos tendenciát mutatnak, vagyis tartósan megjelennek, akkor van mód javaslatokkal élni a pluszbevétel felhasználására vonatkozóan.

Többen és kevesebbet kellene adóznunk - hangoztatta Fekete István, aki szerint véget kell vetni annak, hogy rengeteg a potyautas és az adóelkerülő. Emlékeztetett arra, hogy 2006-ban két választási forduló között 16 üzleti szervezet nevében kiáltványt intéztek a pártokhoz, amely tartalmazta, szerintük min kellene változtatni. Ebben szerepelt az államháztartási reform, az adóreform és az egészségügy átalakítása is. Hozzátette: ezzel magyarázza, hogy a miniszterelnök felkérte a feketegazdaság kifehérítéséből származó bevételeket elemző és értékelő bizottságban való részvételre.

A kormányszóvivői tájékoztatón bemutatták a testület két másik tagját, Ligeti Csákot, a Központi Statisztikai Hivatal nemzeti számlák főosztályának vezetőjét, valamint Pataky Pétert, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnökét.

Budai Bernadett tájékoztatása szerint a testület csütörtökön megtartotta alakuló ülését, amelyen megállapították, hogy már az elmúlt időszakban meghozott intézkedések is segítettek a gazdaság kifehérítésében. Egyes területeken visszaszorulóban van a feketegazdaság és a csempészet, továbbá kedvező változások mutatkoznak a költségvetési, az adó- és járulékbevétel alakulásában is - közölte.

Gyurcsány Ferenc kedden jelentette be: a kormány szűk körű ellenőrző testületet hoz létre annak érdekében, hogy a szürke- és feketegazdaság kifehérítéséből származó jövedelmek áttekinthetőek legyenek. E háromfős testületnek a munkáltatók, valamint a munkavállalók képviselője mellett egy, a feketegazdasághoz értő, elismert szakértő lesz a tagja.

A miniszterelnök beszélt arról is kedden, hogy a testület minden hónapban ellenőrizheti az államháztartás teljes bevételi oldalát, és évente legalább két alkalommal részletes és nyilvános jelentést tesz közzé arról, a költségvetés terveihez képest a gazdaság kifehéredéséből származóan mennyi a pluszbevétel. Gyurcsány Ferenc közölte: elkötelezték magukat azzal kapcsolatban, hogy ezeket a pluszbevételeket az oktatás és a kultúra ügyének megújítására, valamint a közterhek mérséklésére fordítják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását