2024. április 30. - Katalin, Kitti

Lehet exhumálni

Engedélyt adott a krakkói érsek arra, hogy exhumálják a II. világháború idején tisztázatlan körülmények között elhunyt lengyel kormányfő, Wladyslaw Sikorski hamvait - adta hírül szerdán internetes kiadásában egy lengyel hetilap.
2008. július 2. szerda 17:54 - Hírextra
Nincs akadálya annak, hogy kiemeljék, és vizsgálat alá vonják a II. világháborús lengyel emigráns kormány miniszterelnökének maradványait - idézte a Tygodnik Powszechny az egyházi méltóságot, Stanislaw Dziwiszt.

Az érsek viseli gondját a krakkói királyi vár híres templomának, a Wawel-székesegyháznak. Ott található a 65 éve elhunyt Sikorski nyughelye.

Korábban Lech Kaczynski lengyel elnök és Donald Tusk lengyel kormányfő is szorgalmazta a politikus hamvainak exhumálását.

Sikorski vezette a Lengyelország német megszállása után előbb Párizsban, majd Londonban székelő emigráns lengyel kormányt.

A hivatalos verzió szerint repülőgép-szerencsétlenségben vesztette életét 1943. július 4-én. Gépe a Földközi-tengerbe csapódott nem sokkal azután, hogy felszállt a brit gyarmat Gibraltárról.

Egyes lengyel kutatók azonban azt gyanítják, Sikorski merénylet áldozata lett. Dariusz Baliszewski történész-publicista szerint a lengyel politikust megölték Gibraltár brit kormányzójának palotájában, mert útjában állt a Németországgal szembeni egységes fellépést célzó brit-szovjet közeledésnek. Pawel Wieczorkiewicz, a varsói egyetem kutatója szintén azt gyanítja, hogy az állítólagos repülőgép-baleset csak elterelő manőver volt brit részről.

Az üggyel kapcsolatos brit dokumentumokat 25 év múlva oldják föl a titkosítás alól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását