2024. április 25. - Márk

Ahol az első miniszter tanult

Eötvös József egykori gimnáziumából sok híresség került ki az intézmény több mint 320 éves fennállása során. A maiakat tanító pedagógus azonban mindegyiküket csak volt diákjaként tartja számon emlékezetében, habár az övéi között is akadt, aki miniszterség
2008. július 2. szerda 09:50 - Hírextra
A budai II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Magyarország legrégebbi iskoláinak egyike, 1687-ben alapította Szécheny (Széchényi) György esztergomi érsek. Egészen a múlt század elejéig Buda egyetlen középiskolája volt a napjainkban már a Keleti Károly utcában működő intézmény, amely eredetileg a Mátyás templommal szemben épült, s Egyetemi Királyi Katolikus Gimnáziumként fogadta a diákokat. A múlt század ötvenes éveiben "keresztelték át" II. Rákóczi fejedelem nevére.

A gimnázium falai között mindig nívós oktatás folyt, amint ma is a legkorszerűbb pedagógia elvek szerint tanítják a diákokat. Azzal büszkélkedhetnek a "rákóczisok", hogy itt tanult Magyarország első kultuszminisztere, Eötvös József is. Ha pedig csak az utóbbi évtizedek hírességeit vesszük sorra (a teljesség igénye nélkül), az intézmény falai között szívta magába a tudományt Czeizel Endre genetikus és Györgyi Kálmán volt legfőbb ügyész, itt volt diák Huszti Péter Kossuth-díjas színész, Hargitai András világbajnok úszó, Csollány Szilveszter olimpiai bajnok tornász, vagy Knézy Jenő, a felejthetetlen sportriporter.

Napjaink politikusai közül például Balsai Istvánt, Kökény Mihályt, Pokorni Zoltánt is a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium tanárai készítették fel az életre.

Guth Árpádné matematika-fizika tanárnő a gimnázium legrégebben ott tanító pedagógusa. Feleltette az ugyancsak kultuszminiszterinek mondható állami posztot egy ideig betöltő Pokorni Zoltánt is, akire így emlékszik:

- Zoli humán beállítottságú gyerek volt. Az én tantárgyaimat érthetően nem kedvelte, csak közepesre tudta az anyagot. Őszintén szólva, nem gondoltam volna, hogy egyszer miniszterségig viszi. Azon viszont nem csodálkoztam, hogy a tanári pályát választotta.

- Amikor éppen oktatási miniszter lett, kért tőle valamilyen szívességet?

- Eszembe sem jutott ilyen. Számomra ő diák maradt, bármeddig is vitte a társadalmi-politikai ranglétrán.

- Miben segíthetett volna a volt növendék miniszterként a régi iskolájának?

- Az épület állaga meglehetősen rossz állapotban van. Sok pénz kellene a felújításra...

- Melyik tanítványára a legbüszkébb?

- Valamennyiüket szerettem, soha nem kivételeztem egyikkel sem. Nagyon örülök annak, hogy néhányan közülük, talán az én befolyásolásomnak is köszönhetően, a matematika-fizika területén értek el kimagasló eredményeket. Simonyi Károly fizikus nevét megismerhette a világ, amikor nemrég űrhajóval körülrepülte a világot. Amerikában él, de interjúiban soha nem felejti el megemlíteni, honnan indult.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását