2024. április 28. - Valéria

Mesevilág a szegedi Dóm téren

Meseszerű látványvilág és kiváló énekesek várják a Szegedi Szabadtéri Játékok nyitóprodukciójának, Puccini Turandot című operájának közönségét pénteken a szegedi Dóm téren.
2008. július 1. kedd 22:31 - Hírextra
Kesselyák Gergely rendező a kedden tartott közönségtalálkozó után az MTI-nek elmondta: a darab zenéje, a partitúra és a hozzá kapcsolódó instrukciók kialakítottak benne egy álomvilágot, melyet megpróbál a fizika korlátai ellenére a színpadon létrehozva megosztani a nézőkkel.

A darab rendezése során különösen fontos volt számára a partitúra azon mondata, mely szerint a történet Pekingben játszódik a mesék idején. "A mesének vannak kellékei, mint az Óperenciás tenger - ahogy a darabban énekelnek is a tengerről, holott Pekingnek nincsen tengerpartja -, a sárkányok, s a magasodó várak" - mondta a rendező.

A színpadképben domináns szerepet játszanak a nyomorúságos dzsunkák, melyen az emberek élnek és Turandot császárlány sziklavára, amely a hatalom és a ridegség jelképe. A várat pedig udvartartás népesíti be, de róluk sem tudni biztosan miféle lények - tette hozzá Kesselyák Gergely.
A rendező szerint az operák sajátsága, hogy a történet csupán ürügy arra, hogy a komponista zenéljen. Giacomo Puccini Turandotja esetében - amely a zeneszerző utolsó operája - hatványozottan így van ez.

A zene és a mese révén a nézők előtt kibontakozik az a hangulat- és érzelemvilág, mellyel a szerző élete legszebb pillanatait idézi föl: az otthon illatát, az első szerelem emlékét, a tavasz virágainak látványát. A darabban ezek a momentumok gyakran fontosabbak, mint hogy a cselekmény éppen hol tart - fogalmazott a művész.

Az előadás címszerepét, Turandot császárlányt Rálik Szilvia alakítja, aki legutóbb José Cura partnereként lépett színpadra Szegeden, és már többször szerepelt a Dóm téren. Legutóbb a szintén Kesselyák Gergely rendezte Nabuccóban, illetve az Alföldi Róbert által színpadra állított Csárdáskirálynőben.

A produkcióban Rálik Szilvia olyan partnerekkel énekel, mint Bede-Fazekas Csaba, Gábor Géza, Cselóczki Tamás, Herczenik Anna, Cseh Antal, Nyári Zoltán, Kóbor Tamás, Altorjay Tamás, Kozma Attila és Angyal Áron. Ahogy Selmeczi György karnagy mondta, a Turandotban nagyszerű szereposztásban kiváló vokális adottságú énekesek várják a közönséget.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását