2024. április 19. - Emma

Pénzbünti, ha megzavarod a pápát

Akár 5500 ausztrál dollár (csaknem 800 ezer forint) büntetést is kiszabhatnak a rendőrök azokra, akik "megzavarják" a katolikus egyház által szervezett Ifjúsági Világnap elnevezésű, valójában többnapos rendezvényt, amelyre az ausztráliai Sydney városában
2008. július 1. kedd 22:15 - Hírextra
A szigorú szabályok Sydney belvárosának számos részén, így a híres opera, a vasúti pályaudvarok, múzeumok, galériák, parkok területén lesznek érvényben, és a jogvédők máris a szólásszabadság megengedhetetlen korlátozásaként bélyegezték meg azokat.

A rendőrség felhatalmazást kapott arra, hogy bárkivel szemben felléphessen, akinek magatartása "bántó vagy kellemetlen az Ifjúsági Világnap résztvevői számára", és aki nem tesz eleget a felszólításnak, kemény büntetéssel sújtható.

Anna Katzman, egy 3000 jogászt tömörítő szervezet elnöke "feleslegesnek és visszataszítónak" minősítette azt, hogy pusztán azért, mert másokat kényelmetlenül érinthet egy tiltakozó felirat (mondjuk egy pólón), már rendőri felszólítást kaphat, és ha (a póló viselője) annak nem tesz eleget, súlyos pénzbüntetést szabhatnak ki rá.

Még a 2000-es melbourne-i olimpián és az Ázsiai-Csendes-óceáni Csúcstalálkozón (APEC) sem léptettek életbe ilyen drasztikus, "szélsőséges" rendszabályokat - mutatott rá Katzman, aki szerint sokan nem fognak tudni a drákói előírásokról, bíróság elé kerülhetnek és hatalmas bírságot kockáztatnak.

Július 19-én, az Ifjúsági Világnap idején melegjogi harcosok, diákszervezetek és ateista csoportok tiltakozó felvonulást terveznek az általuk a pápának tulajdonított "homofób és elavult eszmék" ellen: vezetőik már közölték, hogy terveiken az új szabályok ellenére sem változtatnak.

A NoToPope (Nem a pápára) koalíció szóvivője közölte: "Elvárjuk: a rendőrség tegye lehetővé számunkra, hogy óvszereket osszunk szét a fiatal zarándokok között és elbeszélgethessünk velük emberijogi kérdésekről."

A rendőrség egyik szóvivője azzal válaszolt, hogy a hatóság "ésszerű alapon fogja megítélni, mi a sértő és mi a nem, például az öltözködésben". "Nem divatrendőrség vagyunk" - mondta az illetékese.

Az Ifjúsági Világnap fesztiválra 200 ezer zarándokot várnak a világ minden részéről. Maga XVI. Benedek pápa július 12-én érkezik a tervek szerint és több mint egy hetet tölt Sydneyben, számos programon vesz részt, július 20-án misét celebrál egy versenypályán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását