2024. május 13. - Szervác, Imola

Magyar Gripen is repül Párizsba

A Magyar Honvédség egyik Gripen vadászgépe is repül majd július 14-én a francia nemzeti ünnep alkalmából rendezendő katonai díszszemlén Párizsban - közölte Szekeres Imre honvédelmi miniszter kedden Budapesten.
2008. július 1. kedd 11:10 - Hírextra
Bocskai István, a szaktárca szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: az idén - mivel Franciaország júliustól fél éven át az Európai Unió soros elnöke - "összeurópai légi felvonulást" terveztek; a Champs-Elysées felett, egy negyven repülőgépből álló, nagy európai kötelékben fog repülni a magyar Gripen is.

Tájékoztatása szerint két magyar vadászgép már a franciaországi Nancyban gyakorol a többi ország résztvevőivel együtt. Innen szerdán térnek haza, majd július 11-én újra kirepülnek gyakorolni.
A két Gripen közül csak az egyik repül majd a kötelékben, a másik az ilyenkor szokásos tartalék.
A kormányszóvivő hétfőn jelentette be, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Párizsba utazik a francia forradalom évfordulójának ünnepségére. A kormányfőt Nicolas Sarkozy francia államfő hívta meg Párizsba.

Az MTI úgy tudja, hogy Szekeres Imre honvédelmi miniszter az idén nem vesz részt a párizsi katonai parádén.
A francia nemzeti ünnepen minden évben katonai díszszemlét tartanak Párizsban, a Champs-Elysées-n. Tavaly hívtak először az összes európai uniós tagállamból katonákat a díszszemlére, Magyarországot a honvédség díszzászlóaljának 27 katonája képviselte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását