2024. április 26. - Ervin

Luxus verdához luxus kütyü

A gépjárművezetés kényelmét és biztonságát a gyártók az alapmodellhez nem járó, de rendelhető berendezésekkel, eszközökkel, szerkezetekkel, úgynevezett extrákkal szolgálják. A luxuskategóriába sorolható személyautók 2009-es extrái közül a járművezető info
2008. július 1. kedd 09:47 - Hírextra
Manapság egy modern felső osztályú személyautó értékének legalább az egyharmadát a különféle kényelmi és biztonsági extrák teszik ki (a beszélő GPS-től a külső fénytől önműködően elsötétülő ablakokon át az önbeálló és fűthető odaltükrökig). Az extraáradat megállíthatlannak tűnik, amit igazol a luxuskocsikat gyártók alábbi néhány, már bevezetésre előkészített berendezése is.

Az igen drága, 2009-es Lincoln MKS kocsikon extraként már lesz egy töltő-állomásonkénti üzemanyagárakat közlő kis kijelző képernyő. Az üzemanyagárak egekbe emelkedése ugyanis már a pénzes amerikaiakat is ingerli, habár ott a benzin ára még mindig csak a töredéke annak,amit Európában kell fizetni érte. A Sirius műholdas rádió-tévé cég Travellink (utazási kapcsolatok) nevű tájékoztató programjával a gépkocsi GPS-rendszerének képernyőjén megjeleníthető a járműhöz éppen legközelebb lévő öt benzinkút neve, a kocsitól való távolságuk és az azokhoz követendő útirány. S persze a legfontosabb, hogy azoknál mennyibe kerül egy gallon benzin.

Ugyancsak a jövő évi Lincoln MKS-eken, valamint a japán Acura RL és TSX sportkocsikon a Sirius és XM műholdas rendszerével egy kiválasztott, nagyjából egy-egy magyar megyéével azonos nagyságú területre vonatkozóan megjeleníthető a térkép, és azon az időjárási helyzetkép. Természetesen távoli területek is választhatók és azokról is lehívható a várható időjárási helyzet, az előrejelzett prognózis is.

A 2010-es Mercedesekhez és Chryslerekhez viszont extraként rendelhető lesz Hughes Telematics cég napi kocsiállapot- és szerviz tájékoztatója. Annak honlapjáról lehívható lesz a kocsit szervizelő műhely nyilvántartása az elvégzett és esedékes műveletekről, továbbá a jármű fedélzeti komputere által gyűjtött állapotjelző adatok (olajszint, guminyomás, kerékbeállítások stb.). A nap végeztével a garázsba állás után a monitoron ellenőrizni lehet a jármű állapotát és az esedékes teendőket.

A kocsiba szerelt képernyős komputer mellett rendelhető egy, a lakásban elhelyezhető monitor is. Ezen a tulajdonos folyamatosan ellenőrizheti, hogy a kölcsönkért kocsival vajon merre jár, hol parkol a család csemetéje, vagy akár a tulaj barátnője, sőt - a sebességadatokból kiolvasva - arra is választ kaphat, hogy az illető mennyivel lépi túl utazása során a sebességi korlátozásokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását